Да ли ће Милован Бојић почети штрајк глађу: „Шетају ме као пинг-понг лоптицу, идем од институције до институције“

0

Уколико не буде донето решење о рушењу спорног објекта на месту предвиђеном за изградњу болнице „Дедиње 2″, проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, ће, како је обећао, започети штрајк глађу

Нелегално изграђени део бистроа „Библиотека“ који се налази на месту предвиђеном за изградњу болнице „Дедиње 2″ је уклоњен, али још није донето решење о рушењу целог објекта, који има привремену грађевинску дозволу. Уколико не буде донето решење о рушењу целокупног спорног објекта, проф. др Милован Бојић, директор Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, могао би, како је обећао, започети штрајк глађу.

У изјави за „Политику“ др Бојић каже да је смешно то што је до сада урађено јер се на делу који је уклоњен (тераса ћевабдшинице) налази козја стаза која никуда не води, али куда не могу да прођу камиони са материјалом за градњу клинике „Дедиње 2″.

„Понео сам свој чувени кофер са документацијом о изградњи нове клинике и отишао у обилазак да видим шта је уклоњено. Инспекција је била тамо. Неки људи су три, четири дана куцкали каменчић по каменчић да се уклони део ћевабдшинице. Али посао није завршен до краја, јер све мора да се сруши да бисмо могли да градимо. Град мора у потпуности да реши проблем“, каже др Бојић.

У општини Савски венац објашњавају да је по налогу њиховог Одељења за инспекцијске послове и извршења инвеститор од понедељка, 30. јула, сам започео уклањање стазе – рампе, са оградним зидовима око објекта. Инспектори су јуче, на дан заказаног извршења, констатовали да је инвеститор то учинио сам.

Ћевабдшиница због које се последњих недеља подигло много прашине у јавности налази се између Института за рехабилитацију у Сокобањској улици и Института „Дедиње“. И када је почела да ради, у медицинским круговима се увелико причало да је на том месту планирана изградња нове болнице. Међутим, проблем је настао када се са идеје о подизању болнице прешло на дела, односно када је направљен комплетан пројекат за изградњу клинике јер се томе на путу, кажу лекари, испречила ћевабдшиница. За изградњу „Дедиња 2″ и реконструкцију постојеће болнице одвојено је 24,7 милиона евра.

„Проблем су нечији лични интереси, али немам намеру да завирујем у нечију имовину. Kанцеларији за управљање јавним улагањима поверено је да спроведе реконструкцију постојеће зграде и изградњу новог објекта. Новац је обезбеђен из кредита Европске развојне банке. Имамо 25 свезака са комплетним материјалима за тај посао. Пројектима истиче рок и њихово занављање плаћамо око два милиона динара. Те документе носим у коферу већ осам месеци и идем од институције до институције, општинских и градских, да објасним каква је ситуација. Шетају ме као пинг-понг лоптицу“, каже др Бојић.

Поновио је да лекари раде у ненормалним условима, да пацијенти седе у скученим ходницима и да се у амбуланте и апотеку улази „на кант“. Пацијената је све више јер се у Србији највише умире од болести срца и крвних судова, због чега сматра да ће изградњом нове клинике овде моћи да се збрине више болесника.

 

недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*