Да ли је могуће да „студентске протесте“ у Србији нико не подстиче и не усмерава?

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ИМАО У ВИДУ МЕКАЛИСТЕР КАДА ЈЕ РЕКАО ДА ЈЕ СРБИЈА У ФАЗИ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈЕ?

0

СТУДЕНТИ у све већем броју градова Србије већ трећи дан узастопно излазе на „Протесте против диктатуре“.

Упркос томе што је и њима јасно да у Србији никакве диктатуре нема. Зато су се већ наметнула одређена питања.

Шта је стварно „погонско гориво“ ових формално студентских протеста?

Иако се упорно тврди да је до протеста дошло спонтано – да ли је то баш тако?

Могу ли протести трајати данима у више градова, са истим програмским циљевима и несумњивом синхронизацијом, а да у позадини не постоје организатори и инспиратори?

Да ли је ово имао у виду Дејвид Мекалистер, шеф спољнополитичког комитета Европског парламента, када је тврдио да је у току дестабилизација Србије?

Личи ли ово на македонску „шарену револуцију“ или на нешто друго?

Ако ови протести имају организаторе – где их треба тражити? На Западу или у Русији?


Протести неће добити масовност јер већи део грађана не мисли да ишта могу да промене

Јово БАКИЋ, социолог
• Могу да разумем младе људе који схватају да им је будућност изгубљена и да их тај очај тера да се буне. Утолико могу да претпоставим да су окупљања спонтана – онолико колико су неки очајни. Они не могу извршити притисак на Вучића и његову политику, ово не може да дестабилизује Србију, нити Русија покушава да то уради, како је говорио Дејвид Мекалистер

ЈОШ се нико није појавио као организатор, али то не значи да он не постоји.

Не знамо ни шта им је циљ.

Мислим да је ово трошење енергије улудо јер су избори завршени и нема шта да се буне. Тим пре што, за разлику од 1996, када су постојали докази о крађи, овде нема доказа о крађи.

Али, могу да разумем младе људе који схватају да им је будућност изгубљена и да их тај очај тера да се буне.

Утолико могу да претпоставим да су окупљања спонтана – онолико колико су неки очајни.

Они не могу извршити притисак на Вучића и његову политику, ово не може да дестабилизује Србију, нити Русија покушава да то уради, како је говорио Дејвид Мекалистер.

Протести се дешавају – после избора. У САД су исто били протести после избора, а не пре.

Људи су били бесни и уверени да их Трамп води у погрешном смеру. И наши млади могу бити бесни на Вучића и мислити да их он води у погрешном смеру.

Како ћемо препознати да ово није спонтано? Тешко, јер Фејсбук је средство преко кога је лако организовати окупљања. Млади воле да протестују.

Ко је организовао протесте против Трампа? Мислите ли да их је платио Сорош? Није. Они су противници наопаког режима, као и овде. Протестују против неправде. Шта је него неправда кад Вучић има више простора на медијима са националном покривеношћу него сви остали председнички кандидати заједно?

То изазива бес у младом човеку и он тражи правду.

Међутим, скупови се неће добити ширу масовност, јер већи део грађана не мисли да протести ишта могу да промене. Ако се појаве неки културни садржаји, као на протестима деведесетих, они могу да потрају, али то неће променити политичку ситуацију.

Могу само да круне легитимитет власти, али не више од тога.

Ако Путин одреши кесу, можда нешто и буде (смех). Тада би протести могли да трају до наше победе (смех).

И да додам: Аве Бели.


Није све ово уперено према Вучићу, него према систему и систему вредности

Добрица ВЕСЕЛИНОВИЋ, иницијатива Не да(ви)мо Београд
• Не знам да ли ће бити омасовљења, сем краткорочног. Морамо да пустимо да прође време, па да анализирамо. Ефекат који видимо је то да се у људима буде нада и храброст да изразе противљење. До сада је владао осећај страха

ПРОТЕСТИ су спонтани, узрок је дубинско незадовољство људи стварима у Србији: корупцијом, непотизмом и партијском државом, а непосредни повод су били председнички избори и реакција људи на резултате (на све што је окруживало изборни процес).

Не можемо на основу два дана судити о протестима јер су они један процес, за који тек треба да се види где ће да оде, на коју страну и зашто, да ли је могло другачије и слично.

Не бих рекао да је ово отпор Вучићу. Проблеми у нашем друштву су велики, велике су и пукотине. Имамо аферу за афером, а показују да нити постоји дијалог где идемо и зашто, да ли се наше друштво развија према потребама и жељама грађана. То су поводи. Није све ово уперено према Вучићу, него према друштву, систему и систему вредности, као и систему демократије у нашем друштву.

Факти: Неки сматрају да Вучић уводи веберовски систем вредности, по нормативима ЕУ…

Једно је говорити, а друго је шта грађани осећају. Мислим да ово нема везе са оним што Вучић говори или ради, јер он није ни систем ни држава. Србија, као и свако друштво, има своје унутрашње механизме и правце у којима се развија. Питање је да ли се о томе дискутује и да ли су људи укључени у доношење одлука. То су озбиљни системски проблеми који су узрок протеста. Не бих улазио у конкретизацију.

Не знам да ли ће бити омасовљења, сем краткорочног. Морамо да пустимо да прође време, па да анализирамо.

Ефекат који видимо је то да се у људима буде нада и храброст да изразе противљење. До сада је владао осећај страха.

Много пута су нам људи говорили да се плаше да нешто шерују везано за наш рад. Контрола унутрашњег апарата је толико велика да се људи плаше да изразе другачији политички став.

Ово може да служи оздрављењу друштва, у смислу да је критика ОК. Ово доприноси свима, да крене дијалог и различите идеје, а не једноумље.


Просто је немогуће да БИА не зна ко стоји иза ових протеста

Душан ЈАЊИЋ, председник странке Активна Србија
• Да су ово озбиљни политички протести, прво бисмо имали приговоре адвоката (председничких кандидата и странака), па изјашњавање кандидата и изношење неких спорних момената из кампање. За разлику од тога, ова кампања је толико била менаџерисана (и власт и опозиција) да је просто неприродна. Опозиција је више дистрибуирала Вучићеве спотове него власт!

ТЕШКО је рећи ко је иза овога јер Фејсбук профил могу да направе и обавештајне службе и неформалне групе и слободни грађани.

У овом моменту је тешко рећи и да ли је ово почетак протеста или је тестирање расположења за протест.

Начелно говорећи, тестирање незадовољних резултатима може да ради и сам режим.

Симптоматично ми је и чудно да је овако мали број приговора и оволико ћутање учесника у изборима – без обзира да ли оспоравају Вучићеву победу или не. Ту постоје само два објашњења: или су у потпуном шоку или су изабрали тактику да сачекају па да крену у протесте.

Да су ово озбиљни политички протести, прво бисмо имали приговоре адвоката, изјашњавање кандидата и неки спорни моменат у целој кампањи. За разлику од тога, ова кампања је толико била менаџерисана (и власт и опозиција) да је просто неприродна.

Опозиција је више дистрибуирала Вучићеве спотове него власт! Па онда пројекат Прелетачевић (за који се надам да је пројекат, а не феномен, јер би то значило да је Србија јако болесна). То све говори да је реч о озбиљном инжењерингу: и безбедносном и маркетиншком.

Запад је био здушно за то да се Вучић изабере као компромисно решење Москве, Вашингтона и Брисела. Сви су говорили да он нема много времена и да ће морати да „испоручује” оно што је обећао. Могуће је зато да га сад неко тестира за испоручивање. А могуће је да се испробава да ли има простора за ново организовање на политичкој сцени Србије.

У сваком случају, просто је немогуће да БИА не зна ко стоји иза овога.

Видите, оног часа кад смо отворили сајтове за прес-кампању (за изборе) први који су се јавили били су сајтови под контролом обавештајне службе, без обзира да ли вам је провајдер у Немачкој или Швајцарској… Дакле, не могу да немају сазнања ко ли је иза овога.

Али, када они ћуте – да ћутимо и ми.


   Изгледа да неко не жели да Србија буде стабилна држава

Андреја САВИЋ, професор Академије за безбедност и дипломатију
• Делује ми као подгревање социјалних немира без правог разлога, али нема неку перспективу. После исхода ових избора је све и више него јасно. Укључујући и то да протест младих нема подршку у широким народним масама

ИСХОД избора је крајње јасан и протести немају прави повод. Зато ми ово личи на пројекат који је осмишљен у спољним центрима моћи. Не бих лицитирао којим. У сваком случају – иза овога не стоје Руси.

Пре ми личи на сценарије из деведесетих и рушење Милошевића, а зна се ко је то финансирао.

Делује ми као подгревање социјалних немира без правог разлога, али нема неку перспективу. После исхода ових избора је све и више него јасно. Укључујући и то да протест младих нема подршку у широким народним масама.

Изборни резултат је показао да је Србија стабилна држава, а ова иницијатива показује да некоме није стало да Србија буде стабилна.

Видимо и шта се дешава у САД и ко је финансијер – Сорош и одлазећа администрација. И без помињања имена – јер немамо довољно информација – између редова се може извући неки закључак.

За сада не треба придавати велику пажњу, јер је протест минималних размера.


Не видим простор за озбиљну дестабилизацију – Србија је демократска држава

Владимир РАДОМИРОВИЋ, уредник портала „Пиштаљка“
• За сада не видимо да постоје неки лидери. У наредним данима, неко може да постави неког вођу који не би изражавао ставове ових младих људи. Или, да некима од екстремних група падне на памет да направе инцидент и да испровоцирају реакцију полиције. То би заиста било лоше

ЧИНИ ми се да протести немају конкретан циљ. Добро је да млади показују иницијативу, али би било боље да имају конкретне захтеве, а не уопштене ствари као протест против диктатуре или изборних резултата.

У наредним данима се може десити да нешто конкретно затраже.

Има простора да се протести наставе и наредних дана. Из искуства протеста деведесетих могу да кажем да не треба велики новац – ако грађани сами доносе студентима воду и храну…

Шта је могао да буде окидач за скупове? Не видим шта је могло да их изазове, јер су избори већ одржани.

Премијер је, међутим, рекао да је ово у реду, све док су протести мирни. Избори су показали да је Србија демократска држава.

Ми у Пиштаљци често пишемо да је потребно да институције раде свој посао. Ако то не раде, видим потребу да се изрази протест -чак и на улици. Али, не видим простор за озбиљну дестабилизацију. Ипак је Србија демократска држава.

Међутим, протести могу да буду и злоупотребљени на овај или онај начин.

За сада не видимо да постоје неки лидери. У наредним данима, неко може да постави неког вођу који не би изражавао ставове ових младих људи. Или, да некима од екстремних група падне на памет да направе инцидент и да испровоцирају реакцију полиције. То би заиста било лоше.

Иначе, не слажем се са паролом да је овде диктатура. Далеко је од идеалног, али је боље него када је био Тадић.

Диана МИЛОШЕВИЋ, ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*