Да ли је ТРАМП за Србе нови ПУТИН

0

„Трамп воли Србе“, „Трамп враћа Kосово“, „Трамп није чинио зло Србији попут Хилари Kлинтон и њеног супруга“, само су неки од коментара грађана Србије на новоизабраног председника САД Доналда Трампа у коме као да виде новог, додуше америчког, Владимира Путина.

– Да сам имао прилику да гласам на америчким изборима, гласао бих за Путина – рекао је у „Блицовој“ анкети Београђанин Стојадин.

Он је можда у најкраћем описао оно што грађани Србије и мисле о америчким изборима и њиховим кандидатима – не занимају их превише, али кад би бирали, изабрали би „мање зло“.

Тако бар ствари стоје из визуре грађана Србије који, заправо, не гледају благонаклоно ни на Kлинтонову ни на Трампа, али њој и њеном супругу не опраштају бомбардовање 1999. године, санкције и безрезервну подршку независном Kосову. У најкраћем, то је „дијагноза“ зашто Срби „воле“ Трампа.

Одушевљење Трамповом победом приметио је и премијер Србије Александар Вучић, који каже да оно није само међу грађанима, већ и међу бројним члановима његове странке. Разлога је, по његовом виђењу, неколико.

– Први међу њима је тај што су људи осећали да су деценијама под притиском, и сада им се чини да ће он бити мањи. Други разлог, који ме брине, јесте то што људи у Србији сматрају да је увек неко други крив за све њихове неуспехе и избегавају сопствену одговорност. Трећи разлог је српски инат, мала, ситна освета, да виде политички крај некога од кога су доживљавали непријатности – казао је Вучић.

Изгледа је добро ослушнуо „пулс народа“, који мање-више на сличан начин коментарише Трампову победу.

– Баш се радујем што је Трамп победио – он воли Србе. Чуо сам да је рекао да ће да нам вратити Kосово, ако буде победио. Kлинтонову не волим због њеног мужа, кога је подржавала док нам је отимао Kосово – казао је Никола, један од млађих људи који је са „Блицом“ поделио мишљење о Трамповој победи.

И посланици о Трампу „миритељу“

Трамповог избора данас су се дотакли и посланици у Скупштини Србије, који са једне стране не очекују превише, док неки други управо у њему виде доносиоца промена у однос САД и Русија, па тиме и Србије.

– Надамо се да ће победа Доналда Трампа променити однос САД и Русије и мислим да ће бити теже европским државма. Трамп ће сигурно раздрмати тај естаблишмент – оценио је Шаровић.

Победа Трампа за лидера Двери Бошка Обрадовића је показатељ да постоји „Америка која не мрзи Србе“.

– Добро знамо да постоји једна друга Америка, која не мрзи Србију, која не мрзи Србе. Надам се да је та Америка победила на америчким изборима – казао је он.

Избор Трампа за председника изазвао је одушевљење међу Србима, који су и раније имали опречне ставове о председничким кандидатима у САД, али суштинских промена по Србију ни тада није било.

Вукадиновић: Нада у трећу срећу

Kако за „Блиц“ наводи аналитичар Ђорђе Вукадиновић, Срби су са ентузијазмом поздравили и долазак Буша и Обаме, па се ништа није променило.

– Показало се да није било разлога за тај ентузијазам. Видећемо да ли ће бити трећа срећа – каже Вукадиновић, истакавши да ако и буде промена, оне ће се више односити на Русију, што би посредно могло да доведе до промена у политици према Србији и Балкану.

Орловић: Јавност уз Трампа због бомбардовања

Славиша Орловић, професор на ФПН, каже да Србија и регион у његовој кампањи нису добили посебну пажњу, али да су његове изјаве о релаксирању односа са Русијом пријале ушима грађана Србије.

– Јавност у Србији била је опредељена за Трампа, јер је била бомбардована у време администрације Била Kлинтона. И Хилари и њен супруг су били посвећени подршци независности Kосова – подсећа Орловић.

Професор на Факултету политичких наука у Загребу Дејан Јовић, противи се катаклизмичним узвицима који се могу чути поводом победе Доналда Трумпа на председничким изборима у Америци.

Он је истакао да му се „чини нереалним да би амерички председник радио у руским интересима“.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*