Да ли претње џихадиста Балкану требамо да схватимо озбиљно?

0

Најновије претње Исламске државе упућене региону, а на првом месту Србима и Хрватима, треба схватити озбиљно, упозоравају стручњаци за безбедност. С друге стране, надлежни у Србији и осталим земљама региона поручују да, у сарадњи с безбедносним службама, прате ситуацију и да су спремни да одговоре на евентуалне претње.

„Тако нам Алаха, нисмо заборавили Србе кафире. Нисмо заборавили ваше убијање муслимана у Босни и на Косову… Ми са вама имамо јако дуг нерешен рачун, који ћете платити својом крвљу…“, тако гласи порука Србима, слична је послата и Хрватима. Потенцијалну претњу џихадиста региону треба схватити озбиљно, поручују упућени.

„Претње које су упутили појединим државама, у 80 одсто случајева су реализоване. Морамо имати у виду да они имају веома јаку инфраструктуру у региону коју су почели да изграђују 1990. године, па наовамо, значи ово је трећа деценија“, каже професор Факултета безбедности Милан Мијалковски.

Надлежни умирују – грађани Србије су сигурни, поручују министри полиције и одбране.

„Министарство одбране, у сарадњи са свим безбедносним службама, константно прати ситуацију и спремно је да одговори на све изазове. Предузећемо све потребне мере како бисмо, као до сада, очували мир и безбедност грађана“, истиче министар одбране Зоран Ђорђевић.

Претње Балкану упућене су преко онлајн магазина Румијах, који Исламска држава од средине 2016. користи за пропаганду, али пре свега за регрутовање нових чланова. Дели се преко друштвених мрежа и блогова на неколико језика, па и на бошњачком.

„Они иду на припаднике муслиманске вероисповести. Дакле, аутори тих портала настоје да индоктринирају првенствено младе и чине то углавном преко интернета. Али и преко предавања која њихови шејкови држе у препуним салама“, каже декан Факултета безбедности у Бањалуци Предраг Ћеранић.

Отуда податак да је највише џихадиста извезла Босна и Херцеговина. На ратиштима у Сирији бори се и око 70 држављана Косова. Један од њих страдао је пре два дана. Претња за регион су и повратници.

„Они се налазе под посебним безбедносним режимом и под посебним режимом присмотре, јер јако је битно да се у затворима та радикална идеологија не прошири и да не дођемо у ситуацију да од једног потенцијалног терористе који се вратио са ратишта, добијемо педесет“, каже заменик министра унутрашњих послова у косовској влади Милан Радивојевић.

Такав приступ је препорука за све земље које су потенцијална мета.

„Углавном ударају по готовим производима, већ произведеним терористима, мало која земља предузима мере да спречава узроке, а то значи да спречи исламисте да производе терористе“, додаје Милан Мијалковски.

Исламски терористи и раније су упирали прст ка Балкану – јула 2015. Србију су означили као почетну мету, а годину дана раније запретили су да ће Балкан постати место са којег ће покорити Европу.

РТС