Да ли се међу њима крије нови градоначелник Београда

0

До београдских избора остало је још неколико месеци, а у јавности се говори тек о неколико кандидата за градоначелника главног града. Странкама као да се не жури да истакну своје фаворите, не зна се ни ко ће са ким у коалицију, као ни да ли ће напредњаци и социјалисти заједно или са две одвојене листе.
Да опозиција не може у једној колони сада је јасно свакоме ко иоле прати дешавања на политичкој сцени, а колико ће их бити и даље је непознаница. Занимљиво је и да се до данас није појавило ниједно истраживање јавног мњења на ову тему, па тако нема ни индиција о томе кога би бирачи најрадије „посели“ у фотељу првог човека Београда.

Вучић спрема изненађење,а ко се нада?

Александар Вучић још не открива карте, а није познато чак ни хоће ли имати једног кандидата или ће пред Београђане изаћи са тимом. Оно што је очигледно јесте да су активности на терену интензивирали и актуелни градоначелник Синиша Мали, као и градски менаџер Горан Весић, те председница општине Савски венац Ирена Вујовић. Извор “Блица” близак врху власти недавно нам је рекао да Вучић спрема изненађење када је реч о кандидату, али ништа више од тога нису хтели да кажу. Медији, међутим, калкулишу да највише шанси имају управо Весић и Мали.

Шапић, прва званична кандидатура

Александар Шапић, председник општине Нови Београд први је најавио своју кандидатуру. Рекао је да пре избора ни са ким неће улазити у коалиције, док та опција постоји након избора. Иако се на друштвеним мрежама, ту и тамо, појави критика да је Вучићев човек, он то одлучно демантује.

За “Блиц” је изјавио да коалиција са било којом опцијом после избора долази у обзир само под условом да он буде градоначелник и да га никакве друге функције на нивоу града не интересују. На друштвеним мрежама одавно је кренуо у кампању, а већ има и слоган: “Београду треба градоначелник, не политичар”.

Демократе бирају: Малиновић, Трипић, Црквењаков…

Саша Јанковић је пре неког времена објавио да прекида сарадњу са Демократском странком због тога што је лидер ДС Драган Шутановац најавио да ће предлог новог Устава послати свим чиниоцима у друштву укључујући и председника Александра Вучића. Након тога, демократе су сузбиле редове. Размишљају о потенцијалном кандидату за градоначелника. До сада су као најозбиљнији фигурирали генерал Срето Малиновић и потпредседница странке Тамара Трипић, а од пре недељу дана, појавило се ново име – Александар Црквењаков, бивши амбасадор и директор РТС-а.

Јанковића подржава Јеремић, разговара и са Ђиласом

Лидер ПСГ у најстрожој тајности чува планове за београдске изборе. Све се чешће може чути да ће се лично кандидовати, за шта би имао подршку противкандидата на председничким изборима Вука Јеремића. Након прекида са ДС, Јанковић и Јеремић и даље покушавају да се договоре.Као кандидат Јанковића помињао се и повереник Родољуб Шабић, а последњих дана и глумац Никола Ђуричко. Лидер ПСГ објавио је 11 принципа који воде до победе опозиције на градским изборима, али многи на то гледају као на ново условљавање осталој опозицији.

“Блиц” је недавно писао да је Јанковић у контакту са Драганом Ђиласом којег је покушао да убеди да се кандидује. Јанко Баљак који је недавно постао члан Председништва ПСГ у једном интервјуу изнео је предлог да би добар кандидат био Филип Вукша, студент и активиста.

Нова странка предлаже Ракић Водинелић

Весна Ракић Водинелић је предлог Нове странке Зорана Живковића за прву жену града Београда. Професорка права могла би да изађе на изборе, али НС није затворена и за друге предлоге.

– Она је наш предлог, ако неко понуди боље кандидате ми смо спремни да се договоримо – рекао је недавно Живковић.

Много је оних који на друштвеним мрежама подржавају предлог Нове странке, али је, чини се, више оних који кажу да је реч о беспрекорној правници, али да то није гаранција да би била и добар менаџер.

Двери и Стаматовић желе немогуће?

Лидер Двери Бошко Обрадовић и Милан Стаматовић из Чајетине подржали би кандидатуру Вука Јеренића за првог човека града, али то је мало реално. Наиме, Јеремић се највероватније неће кандидовати. Он је блиским сарадницима рекао да о вођењу града, за разлику од спољне политике, не зна ништа и да не би улазио у ту авантуру.

Дамјановић, први на листи СРС

Кандидат радикала биће Миљан Дамјановић. Њега је за кандидата СРС за градоначелника једногласно изабрао Извршни одбор те странке.

И Бели трчи за градоначелника

Међу кандидатима ће највероватније бити и Љубиша Бели Прелетачевић који је можда и највеће изненађење председничких избора са освојених девет процената гласова.

Ђилас није одлучио

Драга Ђилас, бивши градоначелник све чешће се помиње као могући кандидат. „Блиц“ је пизао Ђиласа хоће ли се кандидовати, а он је одговорио: „Рано је, још нисам донео одлуку, заиста.“

На изборе излази и „Не да(ви)мо Београд“

Радомир лазовић из Иницијативе „Не да(ви)мо Београд“ најавио је да ће та групација изаћи на београдски изборе. како је навео, иницијатива не види партнере у странкама, па ће изаћи самостално. међутим, он није помињао ко би могао да буде њихов кандидат за градоначелника.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*