Да ли се Путин плаши сценарија мешања САД у изборе?

0

Русије треба да процени размеру мешања појединих компанија у унутрашњу политику

 

Председник Русије Владимир Путин сматра да би руске власти требало да помно прате активности „неких компанија“ на друштвеним мрежама оком председничке кампање у Русији идуће године.

Истиче да је намера Русије да се процени размера њиховог мешања у унутрашњу политику.

Владимир Путин није прецизирао на које компаније мисли, нити је рекао да ли је забринут због активности страних или локалних фирми, преноси Ројтерс, уз напомену да су Русију САД и друге западне земље оптужиле за мешање у њихове изборе.

„Морамо пажљиво да пратмо како неке компаније раде на интернету, на друштвеним мрежама и у којој мери су умешане у наш домаћи политички живот“, истакао је руски председник на састанку са лидерима руског парламента, говорећи о новом закону о „страним агентима“.

Требало би, указао је Путин, пажљиво анализирати како те компаније оперишу и како ће оперисати током председничких избора, али је напоменуо да то не би требало да „сузи простор“ за слободу на интернету.

Путин је прошлог месеца потписао закон којим се властима омогућује да стране медије означе као „стране агенте“, као одговор на оно што је Москва окарактерисала као неприхватљив притисак САД на руске медије, подсећа британска агенција.

Kада се означе као „страни агенти“, такве фирме морају да пруже властима детаље, на пример, о својим изворима финансирања. Русија је већ као „стране агенте“ означила Радио Слободна Европа и Глас Америке – организације које САД подржавају.

 

 

 

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*