Да ли Србин радо иде у војнике (ВИДЕО)

Од понедељка 16. јануара биће објављен општи позив за увођење у војну евиденцију грађана Србије који у овој години пуне 18 година. Министарство одбране разматра могућност поновног увођења обавезног служења војног рока, о чему ће одлуку донети Скупштина.

0

Да ли Србин радо иде у војнике. „Мислим да треба да остане овако како јесте јер деца имају друге обавезе – спорт или школа“, рекао је један младић.

„Мислим да је војска добра јер развија неке радне навике, ја ћу се вероватно пријвити добровољно да идем у војску“, каже други младић.

Девојка каже да се у војсци учи како да постанеш одговорнији и сматра да девојке треба да иду добровољно у војску.

У Министарству одбране и Војсци Србије формирана је радна група која која се бави ревизијом стратегијских докумената, а једно од питања које ће разматрати је и могуће враћање обавезе служења војног рока.

„Имамо комплетан приступ одбрани земље, да имамо могућност да упослимо све могуће капацитете Републике Србије за одбрану земље и у том смислу приступамо ревизији тих докумената“, каже капетан корвете Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране.

Док је служење војног рока било обавезно и до 20.000 младића годишње је пролазило војну обуку.

Од 2011. године од кад је служење вр добровољно и од кад га служе и жене годишње војну обуку прође између 1.200 и 2.400 младића и девојака.

Војна обавеза обухвата и служење у резервном саставу и увођење у војну евиденцију.

„Позивам грађане овим путем 99. годиште и старија годишта да се јаве у територијалне надлежне центре МО и изврше своју обавезу, а од маја центри ће почети упућивање појединачних позива“, каже пуковник Миша Крговић Управа за обавезе одбране.
У највећем броју земаља војска је професионална.

„Обавезно служење војног рока постоји у Грчкој и Турској које су чланице НАТО. Швеђани враћају обавезно служење, Немци размишљају врло озбиљно о томе, Аустријанци су имали референдум где је нација одбила да се укуне редовно служење војног рока као и Швајцарци“, каже Мирослав Лазански, војни аналитичар.

Процењује се да би обавезно служење војног рока државу коштало око 70 милиона евра.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*