„Да није ратова Србија би била Швајцарска“

0

Да није било ратова Србија би данас била као Швајцарска, изјавио бизнисмен, аутор неколико књига и оснивач швајцарске организације Ворлд мајндс, Ролф Добели.

Он је у разговору за „Блиц“ рекао да ће његова организација следеће године почети са организовањем скупа Ворлд мајндс у Београду. Kаже и да је Србија забележила добар напредак и да ради добар посао.

„Имали смо састанак са премијерком, која је била једна од особа која је веома утицала на то да дођемо у Београд, а и господин Вучић је такође то иницирао. Желели бисмо да доведемо што више људи из наше оригиналне заједнице на Wорлд Миндс у Београду“, казао је он за „Блиц“ током боравка у Београду.

„Са вашом владом бисмо могли дан након симпозијума да организујемо састанке са онима који су учествовали да видимо шта ко може да понуди, да разговарамо о инвестицијама итд. Али могу да вам кажем да је заиста добро радити са вашом владом, она је брза и не компликује“, каже он.

На питање зашто баш Београд и Србија, он каже да су имали доста питања из других градова да ли могу да организују симпозијум тамо, али је влада Србије изразила јаку подршку.

Добели је додао да је ту још један разлог – Србија је прилично налик Швајцарској, имају приближан број становника, немају нафту, па, како каже, „ми генеришемо богатство науком и предузетништвом и Србија ће урадити исто“.

„Не заборавите, ви сте имали три рата, Швајцарска није, ми нисмо учествовали у Првом светском рату, били смо поштеђени у Другом и наравно нисмо имали југословенски рат. Дакле, прошли сте кроз три рата и то је разлика… Ми смо имали бољи почетак и срећу, а ви сте имали лошу срећу. Да није било тога, ви бисте били као Швајцарска, гарантујем вам“, каже Добели.

На питање како Србија да спречи одлив мозгова, он каже да Србија треба да нађе начин да се поново повеже са тим људима. „И Ворлд мајндс може да помогне у томе. Београд има регионални утицај и водећи је центар за науку у региону. Србија треба да постане магнет, њени научници одлазе у иностранство и то треба да раде, али Србија треба да нађе начин да их привуче назад. То је дуготрајан пројекат, али то мора а се деси“, каже Добели.

Одговарајући на питање како Србија може да привуче инвестиције и побољша свој имиџ у свету, он каже да ће то доћи с временом. „Али мислим да ће стварно помоћи интеграција у ЕУ. Чим се то деси, много инвестиција ће стићи у земљу. Мислим да ће проћи још неколико година, али сте направили добар напредак. У међјувремену, помаже вам што радите на дигитализацији, смањењу бирократије, стимулисању предузетништва, градите техно-паркове…мислим да Србија ради добар посао, а сада смо и ми мали део тога“, наводи он

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*