ДАЧИЋ: „Амфилохије, држао си ми опело, а ја сам васкрсао!

0

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије не мирује и након оптужби на рачун председника Србије да ће издати Kосово и Метохију, наставља да вређа српске званичнике.

Овога пута он је рекао да се не бави враџбинама и да је постављење Ане Брнабић на место премијера права враџбина, као и да је држао опело за садашњег министра спољних послова Ивицу Дачића.

– Ако је Вучић први пут у историји српског народа поставио једну такву особу за премијера да наводно буде углед српских мајки и сестара, то су враџбине, а не оно што говори митрополит и што је говорио још од 1981. године, када је упућен први апел, када је спаљена Пећка патријаршија. Тај апел су покренули владика, данашњи умировљени Атанасије Јевтић и садашњи митрополит Амфилохије у оно време када је на колац набијен Ђорђије Мартиновић, када је спаљена Пећка патријаршија и када су силоване монахиње на Kосову – казао је за „Дан“ митрополит Амфилохије.

– Kакав дијалог? Ако је њега народ изабрао за председника Србије, онда је он на себе преузео одговорност. Не може је са себе скинути и пренети је на било кога другог, што он очито и покушава – рекао је митрополит Амфилохије.

Он је објаснио да је 2013. одржао опело Ивици Дачићу, који је тада био председник Владе Србије, а не Вучићу.

– Никога не нападамо ни ја, ни Црква, већ изражавамо забринутост за судбину најважнијег и најсветијег дела српске државе. Никада Вучићу нисам држао опело. Урадио сам то ондашњем премијеру Ивици Дачићу и Скупштини Србије. Међутим, ако Вучићеви сарадници то опело прихватају, онда ја ту не могу ништа – поручио је митрополит Амфилохије.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић реаговао је на изјаве митрополита Амфилохија и за „Ало!“ рекао да Црква и њени великодостојници не треба да се баве политиком.

– Срео сам Амфилохија две недеље након тог опела на Опленцу и рекао сам му: „Ви ме упокојисте, а ја сам васкрсао.“ Његова реторика је одавно позната и зато нисам изненађен. Мени су многи држали опело и прежалили ме, али на њихову жалост, ја и даље трајем – рекао је Дачић и додао:

– Мислим да Црква не би требало да се бави политиком и да се из ње чују политичке поруке. То није добро ни за државу ни за СПЦ. Оно што је сигурно јесте то да никоме од нас не пада на памет да призна Kосово, то су глупости… па ми се боримо да за то да и оне земље које су ту квазидржаву признале повуку такву одлуку.

Kосово је Србија

Амбасадор Србије у Тирани Мирољуб Зарић изјавио је да Београд никада неће признати независност Kосова, као и да је Kосово било, јесте и биће део Србије.

– Kосово је Србија, за вас независно, за нас није. За нас Kосово је део територије Србије и не постоји могућност да прихватимо алтернативу. Оно је било, јесте и биће Србија – рекао је Зарић током посете Скадру, где је српско-црногорска заједница обележавала православни Божић – пренео је албански потал „еxит.ал“.

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Марко Ђурић изразио је разочараност због нове изјаве Амфилохија Радовића. наводећи да је митрополит у свом непримереном обрачуну са председником Александром Вучићем на веома недоличан начин напао и председницу Владе Србије Ану Брнабић.

– Непристојне алузије на њен рачун недостојне су православног владике и сигуран сам не одражавају став Српске православне цркве – навео Ђурић у саопстењу.

Он је истакао да премијерка Ана Брнабић, као вредна и компетентна особа, ужива подршку свих чланова владе, који данас, „уверен сам, деле моју разочараност због начина на који се ничим изазван о њој изјаснио један црквени великодостојник“.

– Апелујем на све политичке неистомишљенике да у јавним наступима не губе осећај за пристојност, а то се посебно односи на људе чији је задатак да буду пастири и старају се о духовном здрављу народа – указао је Ђурић.

И Ђилас уз митрополита

Бивши градоначелник Београда Драган Ђилас изјавио је поводом критика представника власти Србије упућених митрополиту Српске православне цркве Амфилохију да ће се борити против агресивности уколико поново буде изабран за градоначелника.

– Бићу наредна два дана миран пошто је Амфилохије на реду. Живимо у земљи у којој је нормално да се свако ко мисли другачије прогласи непријатељем. То је нешто против чега ћемо се борити после избора за градоначелника Београда, да смањимо агресивност – рекао је Ђилас.

 

 

Ало

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*