Дачић: Циљ је да што више развијамо економске односе са Русијом

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић предводио је у Сочију делегацију Србије на 16. заседању српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу уз поруку да је циљ да две земље поред веома добрих политичких односа што више развијају економске односе.

Ивица Дачић учествује у раду Међувладиног комитета као копредседавајући са српске стране, док са руске стране ову функцију обавља потпредседник руске владе Дмитриј Рогозин.

Заседање српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу у Сочију

Заседање српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу у Сочију

„Веома је позитивно што је у претходној, 2017. години, наша спољнотрговинска размена повећана у односу на 2016. годину и износила је 2.5 милијарде долара“, истакао је Дачић.

Циљ је да поред веома добрих политичких односа што више развијамо економске односе, као и да искористимо све погодности Споразума о слободној трговини и садашње преговарање да тај споразум важи за све чланице Евроазијске уније, навео је српски министар.

„Имамо веома добру сарадњу у области енергетике, пољопривреде, чекају нас неки нови пројекти у сфери привреде, индустрије“, рекао је Дачић.

Подсетио је да за неколико дана у Београд долази руски министар спољних послова Сергеј Лавров у циљу обележавања 180 година успостављања дипломатских односа између Србије и Русије.

Дачић је оценио да две земље имају добру сарадњу на међународном плану – када је реч о заштити наших националних и државних интереса, као и да између Србије и Руске Федерације постоји традиционално пријатељство и стратешко партнерство.

„Наш задатак је да то искористимо као добру основу за развој сарадње у свим сегментима друштвеног живота“, изјавио је након састанка Дачић.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*