ДАЧИЋ: Измишљено бар осам признања самопроглашеног Косова

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да се на списку земаља које су признале независност самопроглашеног Косова налази бар „седам-осам“ измишљених признања.

Према његовим ријечима, ако Србија озбиљно приступи том проблему, тај број може пасти испод 100.

Дачић је у интервјуу за Вечерње новости рекао да ће Србија провјерити све информације о томе да је Мадагаскар признао независност самопроглашеног Косова. Како је навео, пријети се и земљама које су повукле признање независности.

– Провјерићемо све око Мадагаскара, али борба траје. Суочавамо се са моћним противницима и њиховим заштитницима. Земљама се пријети, протестује се код свих држава које су повукле признавање, нуде им се различите ствари – каже Дачић.

Он истиче да ће Србија наставити борбу за нова повлачења признавања саморпоглашеног Косова.

– Разговарао сам са министрима спољних послова низа земаља које нису признале Косово и њихова позиција је јасна и чврста. Разговарао сам и са министрима неких земаља које су признале Косово и мислим да може да дође до преиспитивања тих одлука. Наравно, нећу помињати које су то земље, јер не бих да помажем Приштини – наводи Дачић.

Говорећи о унутрашњем дијалогу о Косову, шеф српске дипломатије је рекао да је циљ дијалога да се изнесу сви ставови везани за то шта би могло да представља трајно решење косовског питања.

– Да би до тога дошло, друга страна треба да прихвати да се о томе разговара. А Приштина сматра да нема о чему да се разговара и да је, како кажу, независност неповратна. Показало се да то није тачно. Тајван је својевремено признало више од 80 земаља, а сад је тај број веома мали – рекао је Дачић за Вечерње новости.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*