Дачић: Консензус о Косову није могућ

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да треба решавати узрок косовског проблема и наћи одрживо решење, али да не верује да се о томе може постићи консензус.
Мора да се удари на разлог због чега постоје сукоби, да се реши узрок свих проблема иначе ће тај проблем бити трајно присутан – рекао је Дачић на конференцији за новинаре после разговора са шефицом бугарске дипломатије Екатерином Захариевом.
На питање новинара о унутрашњем дијалогу о Косову на који је позвао председник Србије Александар Вучић, Дачић је рекао да су се времена и међународни односи променили и да је важно тражити одрживо решење.

– Србија не може сама њој су потребни пријатељи а исто тако Србија не жели да ради нешто што је против интереса других народа – казао је Дачић.

Он је рекао да сматра да не може бити консензуса али да може бити покушаја да се разговара и да свако изнесе своје мишљење.

– Моји ставови су јасни и познати свима, о томе причам већ десет година – рекао је Дачић и додао да би био срећнији да се о том озииљно разговарало пре 10 година.

Како је рекао, тај проблем постоји и често се злоупотребљава у политичке сврхе, а у томе се најчешће догоди да се суоче „две врсте фикције“.

Једна је, каже, прича у рангу митова, а друга – ма све смо изгубили, дајте да дигнемо руке.

– Предлажем сваком да узме Устав испод руке па нек иде у Приштину. Или, предлажем Тачију да узме Устав Косова па да иде у Лепосавић – поручио је Дачић коментаришући критике на његов рачун, а у вези са Бриселским споразумом и тиме да није у складу са Уставом.

У том смислу приметио је да је Косово тема „куд год да се крене“ и то, уверен је, јесте тема која мора да се реши.

Многи су, каже, напали Вуцића да припрема терен за признање Косова, али запитао се и ко су ти који су рекли.

– Ево сада имају лепо шансу представници опозиције да кажу шта хоће – поручио је он.

На питање да ли је видео Вучићев план одговорио је да председник Србија, иако има план, сигурно то неће изнети сада и додао да, и када би лично знао за тај план, „то није нешто што би требало да износим у јавност“.

Бета, Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*