Дачић: Косово мора да остане тема у УН, тражио сам и да…

0

Генерални секретар УН Антонио Гутереш најавио је да ће следеће недеље телефоном разговарати с председником Србије Александром Вучићем, а тема ће бити регионална стабилност, рекао је у Њујорку, после сусрета са првим човеком УН, шеф српске дипломатије Ивица Дачић.
То је још једна потврда колико велики значај Уједињене нације, као и Србија, придају нашим међусобним односима – рекао је Дачић, који је јуче учествовао на седници СБ УН о Косову.

Према његовим речима, за Србију је веома важно да се тема Косова и Метохије задржи у фокусу Уједињених нација, односно Савета безбедности.

Нема скидања Косова као теме

– Видели сте да је на овој седници Савета безбедности неколико великих сила, а не само Приштина, тражило да се ова тема скине са дневног реда да се прореде састанци односно да не буду на свака три месеца него на шест месеци, али оно што је још занимљивије јесте да су неке велике силе по први пут изнеле захтев да се укине мисија Унмик на Косову и Метохији – истакао је Дачић.
Међутим, као што смо и ми сами рекли, у складу с Резолуцијом 1244, ова тема мора да се налази на дневном реду, навео је он.

– Једноставно речено, не постоји сагласност других великих земаља, пре свега Русије и Кине, да се ова тема скине с дневног реда и да се укине мисија Уједињених нација на Косову и Метохији, односно да се укине Резолуција 1244 – истиче Дачић.

Он је додао да је у том светлу и протекао разговор с новим генералним секретарем Уједињених нација Гутерешом.

– Разговарали смо и о Косову и Метохији. Најавио је да ће доћи у Београд поводом нашег пројекта отварања УН куће, то значи да је цео УН тим смештен на једном месту одлуком Владе Републике Србије. Такође, разговарали смо и да ћемо наставити с учешћем наших војника и полицајаца у мировним мисијама Уједињених нација широм света – рекао је он.

Хашки затвореници да служе казну у Србији

Како је рекао, нова тема јесте да смо ми тражили да затвореници који су осуђени пред Хашким трибуналом, а српски су држављани, служе казну у нашој земљи узимајући у обзир нехумане услове који они имају, а нарочито се у томе истиче Естонија где једноставно не само да је затворска казна казна сама по себи, него су и услови одслуживања затворске казне такви да морамо тражити и тражили смо да се укине та пракса да се једино Србији не дозвољава да наши затвореници, наши држављани, служе у нашој земљи.
– Ако се дозволило Демократској Републици Конго зашто не би и Србији – рекао је он.

Дачић је, осврћићи се на седницу о Косову, рекао да је за нас важно да се међународна заједница држи у фокусу са свим проблемима који постоје на Косову и Метохији.

– Зато је ова седница, иако је била веома бурна, за нас била веома значајна јер смо, по ко зна који пут, поновили да Приштина не испуњава оно што је њен задатак на основу Резолуције 1244 и на основу Бриселског дијалога, као и да Приштина не имплементира Бриселски дијалог – нагласи је он.

Срби највеће жрве геноцида

Како је рекао, изнео је податке који не смеју да буду заборављени, јер без обзира на то што постоје читаве тираде напада од стране Вљоре Читаку на овим седницама Савета безбедности – Срби јесу највеће жртве геноцида и етничког чишћења, јер не само да имамо више од 200. 000 протераних Срба, од којих се свега само 1,9 одсто вратило, него је и десетине хиљада Срба некада живело у Приштини, Урошевцу, Пећи, Подујеву, а данас се њихов број мери не само мање од хиљаду, него негде чак мање од стотину.

– Све то говори кроз шта је прошао српски народ. Ми желимо компромисно решење, желимо дијалог и у томе се и састоји иницијатива председника Вучића и наставићемо с таквом политиком. Ми нећемо допустити да неко каже да је проблем Косова и Метохије решен, јер он није решен зато што једнострани акт не представља решење. Може се решити само договором, односно решењем које ће бити у обостраном интересу и Срба и Албанаца – закључио је Дачић.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*