Дачић на састанку ОЕБС: Србија опредељена за ЕУ

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас на министарском састанку ОЕБС у Хамбургу да је Србија стратешки опредељена за европске интеграције и пре свега заинтересована за даљи развој регионалне стабилности кроз дијалог, мир и помирење.

– Морамо да будемо окренути будућности, економском и општем просперитету, нарочито по питању младих, као и свеобухватнијој и плодотворнијој сарадњи на нашем заједничком европском путу – рекао је Дачић.

Он је навео и да је Београд „посвећен дијалогу с Приштином који се води под покровитељством ЕУ, као и спровођењу свих до сада постигнутих договора, посебно оних у вези са оснивањем Заједнице српских општина“.

– Сматрамо да је отворен и искрен дијалог једини пут ка побољшању свакодневног живота свих људи на Kосову и Метохији – наводи се у Дачићевом обраћању прослеђеном медијима из Министарства спољних послова.

На састанку којим се означава крај немачког и почетак аустријског председавања ОЕБС-у као и излазак Србије из Тројке ОЕБС-а, Дачић је рекао да је Србија током протекле три године „имала част и привилегију да служи интересима Организације“ која се суочава са бројним изазовима, нерешеним конфликтима и претњама.

Kао „најважнији и најтежи изазов који је заједничку безбедност довео у питање“ Дачић је навео кризу у и око Украјине, рекавши да је „Србија пружала активну и доследну подршку улози ОЕБС у решавању кризе, а посебно Специјалној посматрачкој мисији која је највидљивији елемент ОЕБС-овог реаговања на кризу“.

Он је нагласио да политичко решавање овог конфликта нема алтернативу и да Србија подржава све напоре у циљу спровођења споразума из Минска, као и рад Трилатералне контакт групе и њених Радних група и залагања Нормандијског формата.

Говорећи о мигрантској кризи Дачић је подсетио да се Србија, као земља која се налази на западнобалканској миграционој рути, „суочила са преко 900.000 избеглица и мигранта који су прешли преко њене територије од почетка кризе до данас, што представља велики терет за њене капацитете“.

Он је додао да „државе учеснице треба да омогуће усвајање документа који се заснива на консензусу и који би послао јасну поруку о значају овог питања“.

Дачић је рекао и да терористички напади на простору ОЕБС и његовом окружењу представљају „живо подсећање да борба против тероризма у свим његовим облицима и начинима испољавања, као и борба против екстремног насиља и радикализације који доводе до тероризма, морају да остану међу главним приоритетима ОЕБС уз обавезе свих држава учесница да безусловно осуде сваки терористички чин и да се придруже напорима у борби против овог зла“.

Kао озбиљну препреку за функционисање ОЕБС, Дачић је навео недостатак поверења и позвао земље чланице да покажу одговорност и покушају да превазиђу разлике и обнове поверење јер је „велики број горућих питања и различитих тема“ у погледу којих треба да буду уједињене и покажу способност да делују заједно

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*