Дачић најближи месту премијера

Велика конкуренција међу потенцијалним кандидатима за заузимање позиције првог човека Владе Србије. То би била награда за допринос СПС Вучићевој победи

0

НОВОИЗАБРАНИ председник Србије Александар Вучић најавио је да ће нова влада бити формирана за два месеца, а највише шанси да га наследи у премијерској фотељи засад има – Ивица Дачић.

Према нашим информацијама, њих двојица нису још причала о конкретним политичким аранжанима и будућој улози лидера социјалиста у Немањиној 11, али Вучић у изборној ноћи није крио задовољство ангажманом СПС, који му је био ветар у леђа током кампање.

Дачић је, за „Новости“, на питање да ли ће ускочити у премијерску фотељу, у дипломатском стилу, поручио да је убеђен да ће, без обзира на своју позицију у будућој влади, и даље одлично сарађивати са Вучићем:

– На њему је одлука ко ће га наследити на месту премијера. Нисмо о томе разговарали, то ће бити тема кад за то дође време, крајем маја – рекао је Дачић, додавши да му нико не би поверовао када би рекао да би ту функцију одбио.

Наши извори тврде да ће Вучић приликом доношења коначне одлуке измерити и расположење у својој странци, у којој постоји дуга листа заинтересованих за премијерску позицију и велики отпор према могућности да то место припадне социјалистима. Од напредњака који имају амбиције да преузму кормило Владе највише се помињу Зорана Михајловић, Небојша Стефановић и бивши министар правде Никола Селаковић.

Није искључена ни опција да се Вучић одлучи за „средње решење“, и да за наследника предложи нестраначког, експертског кандидата, међу којима се највише помињу министар државне управе Ана Брнабић и њен колега који води ресор финансија Душан Вујовић.

У том случају, Дачићевим социјалистима могао би да припадне још један ресор у Влади, као нека врста компензације што су по први пут од увођења вишестраначја одлучили да немају свог кандидата на председничким изборима и стану иза адута СНС.

Још је нерешена и енигма одлазећег председника Србије Томислава Николића, који током кампање није крио очекивања да с Вучићем направи договор о свом будућем ангажману у власти. Николић је у неколико наврата наговестио да очекује премијерску позицију, као неку врсту замене за то што се није кандидовао на председничким изборима.

Функционер СНС Небојша Стефановић поручио је у понедељак да ће одлука о будућем премијеру бити најбоља с гледишта интереса грађана. Он је рекао да нити себе види на том месту, нити му је то нуђено:

– То питање је у рукама новоизабраног председника. О томе ћемо тек разговарати у странци и на свим другим нивоима.

МОГУЋ ПОВРАТАК БРАТИСЛАВА ГАШИЋА

ПРЕМА неким информацијама, Александар Вучић се спрема да опет активира Братислава Гашића. Спекулише се да би некадашњи министар одбране могао да се врати у Владу, а наводно на столу је и опција да постане први човек БИА или координатор служби безбедности.

Такође, велики су изгледи да се до јуна спровреде и реконструкција кабинета, тако што би се ресори поверили новим „играчима“.

Иначе, пре него што коначно пресече кога ће предложити за наследника у Немањиној, Вучић ће се у великој мери ослонити и на анкете о томе колику подршку потенцијални кандидати уживају у јавности.

Д. Милинковић, Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*