Дачић: Напустио сам скуп у Варшави због увреда Енвера Хоџаја

0

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је напустио скуп у Варшави због тога што Федерика Могерини и други домћини нису реаговали на изјаве министра спољних послова Kосова Енвера Хоџаја да су Срби криви за све ратове на простору бивше Југославије и за геноцид.

– Пошто Могерини и други домаћини нису реаговали на Хоџаја ја сам рекао ‘ако можете без Србије, радите’ и напустио скуп. Не пада ми на памет да слушам предавања од оних који су починили злочине над Србима – рекао је Дачић новинарима у Министарству спољних послова, говорећи о учешћу на годишњем министарском састанку Вишеградске групе и Западнобалканске шесторке.

Дачић је рекао да ја са Хоџајем водио оштру полемику због тога што је реаговао на његово излагање у коме је рекао да Kосово не може да буде представљано као и друге државе.

Он је рекао да су приче да Kосово иде у ЕУ „фатаморгана за приштинску јавност“ и да европски пут Србије није исти као и европски пут Kосова.

– Споразум о стабилизацији и придруживању који је потписало Kосово је ССП за територију, а не за државу. Тај ССП не ратификују државе чланице, већ само Европски парламент, тамо је Kосово обележено правилно са звездицом и фуснотом – рекао је Дачић.

Упитан да прокоментарише изјаву потпредседника Социјалистичке партије Србије Бранка Ружића да ће Србија у ЕУ ући без Kосова, Дачић је рекао: „Мислим да ни он, ни био ко други не зна како ће и под којим условима Србија постати чланица ЕУ“.

 

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*