Дачић о САД и „шта значи споразум Београда са Приштином“

0

Србија покушава да нађе одређене заједничке интересе са новом америчком администрацијом, рекао је српски шеф дипломатије Ивица Дачић.

Он је то истакао после сусрета са Весом Мичелом и уочи разговора са Рексом Тилерсоном, а за Глас Америке је додао да је сусрет са Мичелом био практично увод у сусрет са Тилерсоном, са којим се срео и недавно у Бечу.

Подсетивши да је Мичел нови човек у америчкој администрацији, који је заменио Викторију Нуланд, Дачић је рекао да он није из тог класичног формата Стејт депармента и представља „човека нове америчке администрације“.

„Имајући све то у виду трудимо се да на најозбиљнији начин приђемо најважнијим носиоцима америчке званичне државне политике. То су председник Трамп, потпредседник Пенс, Тилерсон, како бисмо видели да ли постоји разумевање за српске аргументе“, рекао је Дачић.

Подсетивши да ће се 28. јула навршити век од када се српска застава завијорила на Белој кући, Вудро Вилсон је то урадио у част српских војника који су пали као жртве у Првом светском рату, а био је и велики пријатељ Михајла Пупина, Дачић је казао да након тога, у овом тренутку односи две државе су дошли у једну, како је оценио, фазу потпуног непоклапања.

„Чак не бих рекао ни не поклапања, него великог сукобљавања. Имали смо чак и бомбардовање“, навео је Дачић.

Дачић каже да мисли да сада долази до промена, барем у том смислу да постоји спремност да се саслушају наши аргументи и да се саслушају наши предлози како ми мислимо да се одређене ствари могу решавати и шта нам је заједнички интерес.

А то је, навео је министар, безбедност, стабилност, мир у региону.

„Да би до тога дошло, то се не може остварити без договора са српским народом као највећим народом у региону. Да би до тога дошло мора да се пронађе неки заједнички, ја то зовем минимумом заједничког интереса, не морамо максимум, да дођемо до миниума. И зато мислим да је овај састанак са Мичелом био веома користан“, казао је Дачић.

Упитан шта за Београд значи правно обавезујући споразум са Приштином и да ли је то признавање Kосова, Дачић је рекао да тај споразум значи да „ми треба да регулишемо наше односе, да немамо билатералне спорове са Kосовом“.

А на питање да ли то подразумева две државе, Дачић каже да „они могу да размишљају о томе како хоће појединачно, али да ЕУ као организација не може да утврди такав став никада зато што постоји пет земаља које нису признале Kосово“.

„Ако неко мисли да ми сад треба да прихватимо оно што су једнострано урадили Албанци, мислим да то није реално“, навео је министар.

Говорећи о истрази убиства Оливера Ивановића, Дачић је поновио да Србија није добила никакве информације из Приштине.

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*