Дачић поводом отварања изложбе „Јасеновац – право на незаборав“: Ово је прилика да цео свет сазна појединости

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је, поводом отварања изложбе „Јасеновац-право на незаборав“ у седишту УН у Њујорку, да је важно указати на злочине који су однели стотине хиљада живота и који не смеју бити заборављени.

Дачић је у Њујорку рекао да ће данас први пут у историји УН бити отворена изложба која је посвећена Холокаусту и геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у концентрационом логору Јасеновац и другим логорима смрти који су се налазили на територији бивше НДХ.

„Сматрамо да је веома битно да се у општем покрету који се залаже за релативизацију злочина, рехабилитацију злочинаца, још једном истакну злочини који не смеју бити заборављени, злочини који су довели до тога да на стотине хиљада људи изгуби живот. Ова изложба није уперена ни против кога, осим против злочинаца и оних који желе да се то заборави и избрише“, рекао је Дачић.

Дачић је рекао да је због тога дат назив „Право на незаборав“, на сећање на Холокауст, на геноцид који се догодио у концентрационом логору Јасеновац.

„Ово је прилика да цео свет, у седишту међународне организације, сазна појединости, јер је концентрациони логор Јасеновац био једини логор у Европи који није био под нацистичком управом, њиме су управњале усташе. У другим концентрационим логорима смрт је била стављена на неки начин под фазу индустријализације – непоистовећивање оних који су вршили злочине са жртвама. У Јасеновцу се баш по начину убијања испољавала та мржња према људима. Највеће жртве били су Срби, Јевреји и Роми“, казао је Дачић.

Он је захвалио преживелим логорашима који ће присуствовати изложби, наведено је у саопштењу.

„Жеља је да се ово не заборави и не дозволи релативизација и рехабилитација злочина“, рекао је у Њујорку шеф српске дипломатије, додајући да је било „много отпора од стране једне државе, у Уједињеним нацијама, да се ова изложба организује“.

Хрватска: Србија изложбом о Јасеновцу у седишту УН „манипулише и пласира лажне податке“

Хрватска је оптужила Србију да изложбом о Јасеновцу у седишту Уједињених нација „манипулише и пласира лажне податке“, а страдања жртава у том усташком логору из Другог светског рата користи у „пропагандне сврхе“.

„Министарство спољних и европских послова осуђује покушај да се простор УН-а постављањем српске изложбе о логору Јасеновац искористи за манипулације и пласирање лажних података“, пренела је агенција Хина наводе хрватског Министарства.

Министарство је оценило да организовање изложби на такав начин „не доприноси помирењу, изградњи поверења и развијању добросуседске сарадње у југоисточној Европи“ и указало да о изложби нису били ни информисани стручњаци и институције у Хрватској.

МСП Србије је навело да је ово највећа и најмонументалнија изложба која ће први пут бити постављена у УН о Јасеновцу са седам тона опреме и експоната који ће на мултимедијални начин Србију представити кроз српско-јеврејски пројекат поводом обележавања Међународног дана Холокауста, 27. јануара.

Изложба „Јасеновац – право на незаборав“, прва је изложба међународне ГХ7 експертске групе историчара из седам земаља у Уједињеним нацијама, 72 године након Другог светског рата.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић који је у седишту УН у Њујорку отворио изложбу „Јасеновац-право на незаборав“, позвао је хрватског премијера Андреја Пленковића да ода почаст жртвама логора Јасеновац и да јасно каже ко су те жртве.

„Исто тако као што Пленковић одлази у Јерусалим да се поклони сенима у Јад Вашему, очекујемо да то уради у Хрватској, у самом Јасеновцу и да јасно дефинише и каже ко су жртве. Да ли је 50.000, 100.000 или 700.000, да је један човек убијен због тога што је Јеврејин или зато што је Србин то је брука за човечанство и заслужује осуду“, рекао је Дачић, према снимку постављеном на сајт Б92.

Дачић је рекао да „као што српски народ има довољно храбрости, смелости и морала да сагледа и своје грешке у прошлости, да казни, ухапси и осуди оне који су вршили злочине над другим народима, сви други народи имају моралну обавезу да не реалитивизују и не рехабилитују злочинце“.

Дачић је рекао да је српски народ претрпео највеће жртве током Другог светског рата.

„Ми имамо обавезу да се тога сећамо. Због тога смо ми овде… а због тога су формиране УН, да се фашизам више не понови и ми чврсто стојимо у том уверењу“, додао је.

Изложба у УН отворена је у четвртак увече, поводом Међународног дана сећања на Холокауст, 27. јануара, који су прогласиле УН у знак сећања на дан ослобођења Аушвица.

Министарство спољних послова Хрватске оптужило је Србију да изложбом о Јасеновцу у седишту УН у Њујорку „манипулише и пласира лажне податке“ и да страдања жртава у том усташком логору за време Другог светског рата користи у „пропагандне сврхе“.

„Изражавамо дубоко поштовање према свим жртвама усташког режима из Другог светског рата и најснажније осуђујемо сва његова злодела, посебно злочине извршене према жртвама страдалим у логору Јасеновац. Истовремено, и управо из пијетета према овим жртвама, сматрамо потпуно неприхватљивим коришћење страдања у Јасеновцу у дневнополитичке, пропагандне сврхе“, наводи се у саопштењу.

Министарство је оценило да организовање изложби на такав начин „не доприноси помирењу, изградњи поверења и развијању добросуседске сарадње у југоисточној Европи“ и да додаје да о изложби нису били информисани стручњаци и институције у Хрватској.

(Н1-Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*