Дачић: Радимо да Kосово не уђе у УНЕСКО

0

Министар спољних послова и вршилац дужности премијера Србије Ивица Дачић изјавио је да Kосово још није поднело кандидатуру за чланство у Унеску и да не жели да каже шта Србија чини по том питању.

„Нећу да кажем које су ми земље обећале да неће да гласају за Kосово, али то је тема сваког мог разговора. Kакав бих ја био министар спољних послова кад бих вам рекао шта радимо“, рекао је Дачић новинарима у Влади Србије после састанка с белгијским министром спољних послова Дидијеом Рејндерсом.

Дачић је рекао да не жели да одговори шта може да се очекује најесен поводом гласања о чланству Kосова у Унеску јер не жели да друга страна зна шта ради Србија.

„Пре свега, Kосово још није поднело кандидатуру (за чланство у Унеску) и то зато што се плаше да ли ће опет бити одбијени или не“, додао је шеф српске дипломатије.

Албанија је пре две године поднела захтев за пријем Kосова у Унеско. На Генералној конференцији Унеска, на којој је за позитивну одлуку потребна двотрећинска већина, гласале су у новембру 2015. године 142 државе чланице, док је 29 држава било уздржано.

За пријем Kосова гласале су 92 државе, а 50 их је било против, па су Kосову недостајала три гласа за пријем.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*