Дачић: САД занима руски утицај у региону

0

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је да је у Вашингтону поручио да нема стабилности у региону Балкана уколико САД не пронађу заједнички интерес са Србијом и напоменуо да САД „имају неку своју политику и да њих занима руски утицај у региону“.

Због стабилности у региону САД са нашом земљом требало да потраже минимум заједничких интереса.

Дачић је за РТС рекао да је циљ данашњег састанка америчког саветника за националну безбедност Мека Мастерса са министрима спољних послова земаља Западног Балкана био да се покаже да САД желе стабилност и напредак свих у региону.

„Ја сам инсистирао на томе да нема стабилности у региону уколико САД не пронађу заједнички интерес са највећом земљом и највећим народом на Балкану, а то је Србија и српски народ, и да у том смислу треба да тражимо неки минимум заједничких интереса како бисмо тиме допринели стабилности читавог региона“, рекао је Дачић.

Такође је рекао да на данашњем састанку у Вашингтону није било времена за озбиљније разговоре и да је том приликом свако изнео своје мишљење.

Говорећи о недавно објављеном извештају Атлантског савета о новој америчкој стратегији за Балкан, Дачић је истакао да у формалном смислу то није документ америчке администрације, већ једне невладине организације који може да има неки утицај, али „не мора да значи“.

Kад је реч о евентуалним захтевима за измену формата преговора Београда и Приштине, Дачић је навео да није Србија пребацила преговарачки процес на ЕУ, већ је то био предлог Европске уније.

„У време Тадићеве администрације је Генерална скупштина УН донела такву резолуцију и тај формат се не може променити тек тако“, поручио је министар Дачић.

Он је рекао да нико формално није ни изнео предлог за промену формата, и оценио да око тога постоје велика размимоилажења између ЕУ и САД.

„Да ми сада не причамо бајке, САД су увек на неки начин биле иза сцене присутне и током овог дијалога“, закључио је шеф српске дипломатије.

Дачић је у среду у Вашингтону учествовао на конференцији Атлантског савета под називом „Обликовање будућости Балкана у ери неизвесности“.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*