Дачић: Ватикан се оградио од Степинца

0

Папа Фрања је јуче у Грузији рекао да католици не смеју да покушавају да преобрате православце, а то је, према речима Дачића, набоља потврда да је Србија била у праву када се успротивила рехабилитацији Степинца

Изјава папе Фрање да је преобраћање православаца велики грех, представља досад највећу ограду и осуду Ватикана према поступцима хрватског кардинала Алојзија Степинца, рекао је Ивица Дачић.

Папа Фрања је јуче у Тбилисију приликом сусрета с представницима католичке заједнице у Грузији рекао да католици не смеју да покушавају да преобрате православце и да је покушај насилног врбовања верника “велики грех”.”

– Ове речи папе Франциска потврђују да је Србија била у праву када се успротивила рехабилитацији Степинца. Никаква његова рехабилитација, односно ослобађање од кривице за злочине и покрштавање Срба, није могућа, а камоли канонизација – истакао је први потпредседник Владе и министар спољних послова.

– Ако се после ових папиних речи да је у питању велики грех то и деси, онда је јасно да је то антисрпски акт, једино уколико неко не мисли да је против Срба све дозвољено – оценио је Дачић.

Дачић истиче да је Степинац за време Другог светског рата, не само благосиљао фашистичку усташку НДХ, већ је формирао Одбор за покрштавање Срба, саопштило је Министарство спољних послова

– Тако је на делу учествовао у спровођењу плана за решавање српског питања који је изнео усташки министар Миле Будак – да једну трећину Срба треба побити, једну трећину протерати, а једну трећину покатоличити – наводи Дачић.

Он подсећа да је на суђењу после рата, Степинац своју одбрану ћутањем једино прекинуо да образложи да је то, у ствари, само, како је рекао, верски прелаз.

Папа је током посете Грузији позвао да се историјске поделе у хришћанству залече стрпљењем, поверењем и дијалогом, јављају агенције.

Папа је рекао да је покушај насилног врбовања верника “велики грех против екуменизма” и поручио да не смеју покушавати да преобрате православце, јер су то “браћа и сестре католика”.
Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*