Dačić Vučiću: Da su izbori dobri i Vatikan bi ih držao svake godine

0

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić kaže da će premijer Aleksandar Vučić odlučiti da li će uz predsedničke biti raspisani i parlamentarni izbori.

On kaže da je njegov stav jasan po tom pitanju.

– Stalno se šalimo i ja kažem premijeru, pošto on stalno zakazuje neke izbore: Polako sa tim izborima, da su dobri i Vatikan bi držao svake godine – rekao je Dačić za TV Pink.

Opozicija kritikuje Vučića

On se osvrnuo i na predsedničke kandidate koje je podržala opozicija, za koje kaže da im se kampanja zasniva na kritikama Aleksandra Vučića, a da se ne izjašnjavaju o važnim aktuelnim pitanjima koja se tiču odnosa sa BiH, Hrvatskom, što je posao predsednika države.

Vučić je u četvrtak izavio da će odluka o održavanju parlamentarnih izbora biti doneta tokom vikenda, najkasnije do ponedeljka.

Postupak Izetbegovića je akt neprijateljstva

Dačić je kazao i da je zahtev bošnjačkog člana predsedništva BiH Bakira Izetbegovića za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u tužbi protiv Srbije opasan, unosi dodatne tenzije u regionu, a imaće posledice i bilateralne odnose dve zemlje.

On je dodao da je više puta ukazivao na štetnost takvog poteza i da je to rekao i predsedavajućem Saveta ministara BiH Denisu Zvizdiću tokom nedavne posete Beogradu.

Male šanse za uspeh tužbe

– Nama je u interesu da sa BiH imamo dobre odnose, da eliminišemo vekovne tenzije – naglasio je Dačić.

On je dodao da tužba ima malo šansi na uspeh, jer se retko dešava da neko podnosi reviziju pred Međunarodnim sudom pravde.

– Oni smatraju da je revizija novi postupak, za šta je potrebna nova pravna legitimacija, nova odluka predsedništva BiH. Nijednom do sada se nije desilo da bude prihvaćena – pojasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, postupak Izetbegovića je akt neprijateljstva. Srpski šef diplomatije je rekao i da se nikome ne možete osporiti pravo da traži da se ratni zločini gone i kazne.

– Međunarodni sud pravde dugo se bavio ovim slučajem, suđenje je trajalo 14 godina. Ukoliko tužba bude prihvaćena, dve zemlje će se godinama baviti ovim pitanjem – naveo je on.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*