ДАХ РУСИЈЕ У БЕОГРАДУ: Хор „Александров“ одржао концерт испред Храма Светог Саве

0

Један од културних симбола Русије, Ансамбл Црвене армије „Александров“, одржао је синоћ концерт на препуном платоу испред Храма Светог Саве у Београду.

Ансамбл је наступио у саставу од 50 чланова хора, 30 чланова оркестра, четворице солиста и 26 играча.

То је било први пут да Академски ансамбл пјесама и игара Руске армије „Александров“ наступа пред београдском публиком под отвореним небом са јединственом сценографијом.

Улице око Храма Светог Саве су током концерта биле препуне људи, међу којима је било доста и странаца, који су, такође, уживали у музици руског војног оркестра.

Ово је други наступ чувеног руског хора и оркестра у Београду у новом саставу, који је формиран након трагичне погибије 84 члана ансамбла у авионској несрећи крајем децембра 2016. године.

„Александров“ је први наступ одржао 12. октобра 1928. године у Централном дому Црвене армије, а већ средином тридесетих година његова слава се проширила изван граница Русије

Хор ансамбла „Александров“ један је од најбољих свјетских мушких хорова, а његове наступе широм свијета употпуњују оркестар дувачких инструмената и руских народних инструмената попут домри, балалајки и хармоника и јединствена плесна трупа која својим акробацијама и изузетним плесним умијећем одузима дах публици.

Фото: Радоје Андрић

Ове године ансамбл обиљежава девет деценија постојања, а током своје историје освојио је срца милиона сународника, али и бројних љубитеља музике широм свијета.

У свом обимном репертоару тај хор има више од две хиљаде дјела и то народне и војне пјесме и игре, пјесме домаћих аутора, духовна дјела, као и класична дјела руских и страних композитора.

Концерту су присуствовали премијер Србије Ана Брнабић, амбасадор Русије у Београду Александар Чепурин, министри унутрашњих послова и одбране Србије Небојша Стефановић и Александар Вулин и представнци дипломатског кора.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*