Дан еколошког дуга ‒ потрошили смо овогодишње природне ресурсе

0

Дан еколошког дуга ове године је дошао већ 2. августа, најраније откако се обављају мерења, саопштила је Светска организација за заштиту природе (WWF) 28. јула. То значи да смо већ потрошили обновљиве природне ресурсе за 2017. годину ‒ природа више није у стању да надокнади све оно што човечанство потроши у једној години.
Дан еколошког дуга се ʼпомериоʼ са краја септембра (мерено 1997. године) и наступио 2. августа ове године ‒ најраније откако је свет први пут ушао у еколошки дуг почетком 1970-их. То значи да човечанство тренутно користи ресурсе 1,7 пута брже него што екосистеми могу да се регенеришу, наводи се у саопштењу.

У њему се такође наглашава да на глобалном нивоу трошкови прекомерне еколошке потрошње постају све видљивији широм света, у облику нестајања шума, суша, оскудице воде, ерозије тла, губитка биолошке разноврсности и накупљања угљен-диоксида у атмосфери.

Према Извештају о стању планете који је Светска организација за заштиту природе објавила у октобру прошле године, све земље у региону живе изнад својих природних капацитета.
То доказују и подаци „Мреже за глобални еколошки отисак“ који се мере у глобалним хектарима, (гхе), што је јединица за мерење људских захтева према Земљи (еколошки отисак) и способности Земље да им удовољи (биокапацитет).

Према најновијим подацима, Србија троши ресурсе 1,82 планете. Њен еколошки отисак чине угљен-диоксид (1,76 гха), обрадиве површине (0,75 гха), шумски производи (0,48 гха), рибарство (0,03 гха), насељена подручја (0,06 гха) и пашњаци (0,02 гха). Биокапацитет по становнику износи 1,58 гха, а еколошки отисак је 3,1 гха.

WWF у саопштењу наводи да би на глобалном нивоу померањем Дана еколошког дуга за 4,5 дана ʼуназадʼ, до 2050. године Земља могла да се врати у оквире биокапацитета једне планете.

Већ је познато да је људска потрошња први пут почела да премашује капацитете планете почетком ʼ70-их година прошлог века и од тада „дан прекорачења“ сваке године наступа све раније, због раста популације и све већих апетита човечанства.

Матис Вакернагел, председник Мреже за глобални еколошки отисак, упозорио је још 2015. године да је стање дугорочно неодрживо и да је није добро што се ништа не чини да се оно промени.
Његова организација процењује да тренутно трошимо оно што би био еквивалент једне и по Земље. Ако наставе истим темпом, људи ће до 2030. трошити ресурсе за две планете.

РТС, Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*