Дан победе: Војска први пут приказује „Милоша“, „Мораву“ и систем АЛАС у директном преносу

Централна свечаност поводом дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе биће одржана сутра у Никинцима. Биће приказан део способности Војске Србије, као и најсавременије српско наоружање и војна опрема. На вежби "Челик 2017". ће учествовати припадници војске и полиције, а грађани ће, у директном преносу на РТС-у моћи да виде чиме све располаже наша војска и шта производи Одбрамбена индустрија Србије.

0

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић каже да припадници Министарства одбране и Војске Србије петнаестак дана интензивно раде на обележавању Дана Војске Србије, Дана победе и Дана Европе.

„Улога Србије у антифашистичкој борби је била велика, много жртава је поднето у односу на број становника и све што смо учинили у борби свет признаје и вредно је и дневног помена, а камоли на годишњицу Дана победе“, рекао је генерал Диковић гостујући у Дневнику РТС-а.

Вежба „Челик 2017“ има за циљ да представи грађанима Србије и светској јавности способности система одбране да одговори безбедносним изазовима у региону и шире, као и степен спремности Србије за даљи наставак сарадње у очувању мира, рекао је Диковић.

Диковић истиче да вежба у Никинцима спада у ред високоризичних, применљива је у мисијама ВС односно кроз задатке које војска треба и може да извршава. „Ово је велика прилика да грађанима прикажемо способност одбране на све облике угрожавања безбедности“, рекао је Диковић захваљујући Радио-телевизији Србије на сарадњи.

На полигону ће сутра бити приказано дејство бојевом муницијом више од 20 система наоружања, војне опреме, артиљеријско-ракетних система, авиона и хеликоптера Војске Србије и МУП-а, акције припадника Специјалне бригаде Војске Србије и специјалних јединица МУП-а. Нека средства биће приказана први пут попут ракетног система АЛАС.

„Биће приказано више од 40 средстава и система који су или нови или у фази модернизације и ускоро ће бити у оперативној употреби. Први пут приказујемо нека средства у директном преносу, није лако и једноставно, ретко се ко усуђује на тај корак. Са тим средствима и безбедност грађана ће бити већа“, рекао је генерал.

Самоходна хаубица

Први пут ће, како каже, бити приказани ракетни системи, противоклопни системи и део развоја средстава из Фабрике муниције и део платформи које лансирају те ракете.

„Видећемо, и за многе ће бити изненађење, нпр. ‘Мораву’ која се први пут појављује са могућностима лансирања ракета различитог калибра, ‘Милош’ који је специфичан, где су сва достигнућа уграђена, може да решава задатке на већим даљинама“, објашњава генерал Диковић.

Истиче да Војска Србије располаже средствима и опремом потребном за одговор на претње.

„Увођењем средстава које ћемо видети имаћемо снажну и модерну војску за кратко време. Наша наменска је пажљиво радила на модернизацији и стварању нових средстава и система које ћемо увести у употребу“, рекао је начелник Војске Србије.

Вежба „Челик 2017“ атрактивна за гледаоце

Руководилац вежбе „Челик 2017“ бригадни генерал Илија Тодоров, истиче да ће у динамичком делу вежбе бити приказано више од 30 борбених средстава, а у тактичком више од 40 производа наменске индустрије. Учествоваће и више од 500 припадника Министарства одбране и МУП-а Србије.

Генерал Тодоров истиче да је вежба „Челик 2017“ атрактивна.

„Препоручујем гледаоцима да обавезно виде дејство авијације, хеликоптера, вишецевних бацача ракета, посебно препоручујемо вежбу специјалних јединица где ћемо видети дејство из хеликоптера, десант падобранаца и дејство из борбених оклопних возила“, рекао је генерал Тодоров.

У Никинцима је и потпоручница Тамара Шевић која је прошле године завршила Војну академију, и већ је у Војнотехничком институту учествовала у изради оклопног возила М-16.

Како каже, бавила се развојем дела подсистема који се интегрише у возило за извиђање бојишта и окткривање нерпијатељских снага. Ту се, објашњава за РТС прикупљају подаци и шаљу на командно место.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*