ДАН ПОСЛЕ ОДРОНА КОД ПЕРУЋЦА: Чиста срећа била на страни путника

0

БАЈИНА БАШТА – Драма на путу Перућац – Растиште – Јагоштица на самој обали језера и реке Дрине, када је тридесеторо људи у аутомобилима остало заробљено између одрона који су блокирали саобраћајницу имала је најбољи могући епилог: сви су успешно чамцима преко језера евакуисани на сигурно. Путарима ће бити потребна два до три дана да се пробију до возила остављених међу наносима клизишта, а после велике неизвесности свима је јасно да су угрожени путници у петак увече имали пуно среће.

Одрони са хиљадама кубика земље, пуким случајем, нису ни један аутомобил однели у језеро и реку Дрину. Ефикасном акцијом локалне самоуправе, полиције, ватрогасаца и припадника Сектора за ванредне ситуације, путници међу којима је било и деце, за мање од три часа били су на сигурном.

– До одрона је дошло на пет места, услед обилних падавина. У координацији са председником општине Бајина Башта, одмах смо послали утовариваче и булдозере, а међу путницима није било повређених – рекао је Зоран Дробњак, директор ЈП „Путеви Србије“ – Биће потребна два до три дана да пут опет буде у функцији.

Председник општине Бајина Башта Радомир Филиповић је после бесане и неизвесне ноћи, у суботу ујутру одахнуо, јер је трагедија избегнута. Међутим, ова општина једва успева да се избори са „вишом силом“, буџет је исцрпљен, потребна је помоћ.

– У недељу ће код нас доћи министарка локалне самоуправе, разговараћемо како даље. Ово је седми пут ове године да имамо сличне проблеме, правићемо други ребаланс буџета, али сви морају знати да смо потпуно исцрпљени после бројних недаћа – нагласио је Филиповић – За дан два ћемо тачно знати у каквом је стању пут после појаве нових клизишта, а саме слике са терена говоре више од речи.

У мору финансијских проблема, општинари истичу да је све завршено на најбољи могући начин, јер су животи сачувани. Подсетимо, на овом месту је одрон снега 2012. године у Дрину однео Момчила Николића из Растишта, а код угрожених људи и спасилаца је током акције спасавања постојао страх да би се сличан сценарио могао поновити.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*