Дан присаједињења Војводине Краљевини Србији-Нови државни празник?

Председник Томислав Николић поручио да ће Влади Србије упутити Предлог допуне Закона о државним и другим празницима како би Дан присаједињења Војводине Краљевини Србији, постао државни празник

1

Председник Србије Томислав Николић поручио је данас да ће Влади Србије упутити Предлог допуне Закона о државним и другим празницима у Србији како би 25. новембар, Дан присаједињења Војводине Краљевини Србији, постао државни празник, уз уверење да ће тај предлог наићи на неподељено одобравање.

Северна и јужна српска покрајина нераскидиво су биће јединствене државе Србије, поручио је Николић на свечаној академији поводом обележавања 98 година од присаједињења Војводине Краљевини Србије.

Николић је рекао да је АП Војводина, не само примером заједничког суживота, већ и активношћу у међународним организацијама које окупљају европске регије, снажан покретач напретка целе земље.

Различите културе су наше богатство, наша предност, а заједништво врлина које су свесни сви који би хтели да нас деле, оценио је Николић.

Залудан је то посао, унапред осуђен на неуспех, јер се на овим просторима вековима живи у заједништву и слози, јер је свакодневни живот у својој снази превазишао и надградио и саме законе који су, успут буди речено, са највишим загарантованим правима мањина у односу на европске стандарде, поручио је председник Србије.

Ти закони само настављају традицију Сретењског устава Србије и одлука Велике народне скупштине у Новом Саду. Ослоњени на такву баштину и не могу бити другачији, а могу да буду пример за васцели свет, предочио је Николић.

У историји Србије 25. новембар је изузетно битан, идентитетски одређујући датум, а рекао бих не мање важан од 15. фебруара, 11. новембара или 9. маја, оценио је Николић.

Данас јесте празник за све грађане Србије, био је то и претходних 98 година, али се о његовом значају мање говорило, недовољно знало, сматра Николић.

У том датуму за славље исписана је значајна историјска страница Србије, без њега данашње Србије не би било, а они који нашу децу уче историји земље, нека знају, нека увек имају на уму, да наше повесно слово није целовито без сазнања о Великој народној скупштини, њеним порукама и одлукама које данас живимо, нагласио је Николић.

Као што је Српска војска донела слободу, као што је Краљевина Србија гарантовала права, тако и данас Република Србија чува и брани тековине Велике народне скупштине, њене одлуке и идеје.

У једној реченици из „Буњевачких новина“ које су изашле 1918. године, а које су биле посвећене присаједињењу Војводине Краљевини Србији, изречена је суштина не само тог тренутка, већ садашњости и будућности наше отаџбине: „Ко нас дели – тај је непријатељ наш“, рекао је Николић и закључио обраћање речима: „Живела Војводина! Живела Србија“.

ФоНет

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*