Данас 75 годишњица од оснивања злогласног Јасеновца

0

Седамдесет пета годишњица од оснивања концентрационог логора у Јасеновцу, обележава се данас у спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској.

Република Србија и Република Српска тако ће заједнички да обележе годишњицу почетка геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у системима концентрационих логора у НДХ током Другог светског рата.

У тим логорима је, према проценама, током рата убијено око 700.000 људи, мада тачан број није никада утврђен.

Државна комисија Југославије из 1946. године проценила је да је убијено 500 – 600 хиљада људи, док је процена Музеја холокауста „Јад Вашем“ из Јеруалима за 100.000 већа.

Само од децембра 1941. године, до априла 1942. године у Јасеновцу је убијно око 20.000 српске деце.

На скупу на платоу испред “Тополе ужаса” у спомен-подручју Доња Градина, након историјског часа и рецитала, говориће председник Владе Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик.

Kомеморативном програму присуствоваће представници Владе Србије и Републике Српске, Скупштине Србије, Скупштине Републике Српске и других државних органа, представници Српске православне цркве, Савеза јеврејских општина, ромске националне мањине, удружења и грађани.

Доња Градина била је део система усташких концентрационих логора, чије је средиште било у Јасеновцу, у Хрватској, који је основан 21. августа 1941. године.

После више неуспешних покушаја пробоја из логора, преостали логораши су у ноћи између 21. и 22. априла 1945. учинили још један напад. Мањи број логораша успео је да побегне, док су остали убијени.

Трупе југословенске Друге армије ушле су у напуштени логор Јасеновац 2. маја исте године.

Пре него што су напустили логор у Јасеновцу, усташе су ликвидирале све преостале заточенике, уништиле део грађевина и покушале да униште трагове својих злочина.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*