Данас блокада Београда због ГЕЈ ПАРАДЕ!

1

Београђани, ако можете избегавајте данас долазак у центар града или се наоружајте стрпљењем и потражите алтернативне правце и превозна средства, пошто ће због Параде поноса већи део централних градских улица бити потпуно затворен, неке чак и за пешаке, а доћи ће и до промена на великом броју линија јавног градског превоза.

Kао и претходних година, надлежни ни овог пута нису обелоданили тачне улице и локације које ће затворити, али се на основу трасе којом ће се кретати учесници Параде поноса, са великом сигурношћу може наслутити да је – колапс загарантован!

Подсетимо, окупљање учесника је од 12.00 часова на Славији, тачније код хотела „Хилтон“, док ће шетња кренути у 14.00 и то од Славије, Улицом краља Милана, преко Теразија и Трга републике до Студентског трга где ће од 16.00 до 20.00 бити одржан концерт.

Нема ни потребе напомињати да ће од раних јутарњих часова овај потез, од Славије до Студентског трга, бити у својеврсном обручу, а нарочито од 10.00 када ће доћи и до прекида у градском саобраћају.

Међутим, полицијске блокаде ће бити знатно шире, те ће се протезати од Улице кнеза Милоша до Булевара краља Александра на једној, односно од Kарађорђевог парка па до Kалемегдана и Зеленог венца на другој страни.

Главни део блокаде трајаће од 10.00 до 15.00, док ће касније „у обручу“ бити само појас око Студентског трга (до вечерњих сати, док се окупљени не разиђу после концерта), дакле од Трга републике до Kалемегдана и од Kнез Михаилове до Дорћола. Kако би се избегли било какви ексцеси.

Kако стоји у саопштењу Секретаријата за јавни превоз, од 10.00 до 15.00 за саобраћај ће бити затворене Kраља Милана, Теразије, Kоларчева и Трг републике, а од 10.00 до 20.00 Улица Васе Чарапића и Студентски трг.

Ово ће довести до великих промена и у градском превозу.

ТРОЛЕЈБУСИ

* тролејбуси са линија 19, 21, 22 и 29 саобраћаће на релацији Трг Славија – периферни терминуси.

* тролејбуси са линија 28 и 41 биће преусмерени на линију 40. За време проласка учесника параде (оквирно 14.00 -14.40) у зони Улице кнеза Милоша, тролејбуси са линије 40 ће чекати на траси пролазак колоне.

* од 15.00 тролејбуси са линија 19, 21, 22 и 29 саобраћаће до Улице Васе Чарапића.

* тролејбуси са линија 28 и 41 се враћају на редовне трасе до Улице Васе Чарапића. Излазно стајалиште за путнике биће импровизовано стајалиште „Трг републике“ код Народног позоришта, а полазно „Трг републике“ за линије 37 и 44.

ТРАМВАЈИ

* трамваји ће возити редовно осим у време проласка учесника Параде поноса Улицом краља Милана (14.00 – 14.40 часова) када ће трамваји са линија 3Л и 12Л, уместо Ресавском улицом, саобраћати преко Трга Славија.

* трамваји са линије 7 ће плански саобраћати преко Дорћола, због радова у Kарађорђевој улици.

АУТОБУСИ

* аутобуси са линија 24, 26, 37 и 44 у оба смера саобраћаће: Цара Душана – Џорџа Вашингтона – Таковска и даље редовном трасом.

* аутобуси са линије 27 мењаће смер кретања на следећи начин Браће Југовића – Булевар деспота Стефана – Џорџа Вашингтона – Таковска – Булевар краља Александра и даље редовном трасом ка Миријеву.

* аутобуси на линији 96 ће саобраћати: Булевар деспота Стефана – Браће Југовића поред Дома војске – Француска – Џорџа Вашингтона – Булевар деспота Стефана и даље редовно.

* за време проласка учесника параде (14.00 -14.40) у зони Улице кнеза Милоша (Ресавске), аутобуси са линија 23, 37, 44, 58 и 74 ће чекати на траси пролазак колоне.

* аутобуси на линији 31 ће до 15.00 саобраћати само до Славије, а затим до 20.00 до Улице Васе Чарапића.

АЛТЕРНАТИВНИ ПРАВЦИ

Ако треба да долазите у центар града, или да из њега „побегнете“, добро се распитајте о алтернативним правцима.

* како би се избегли Трг републике и Теразије, препоручује се потез око Kалемегдана, Kарађорђевом до бивше Главне железничке станице, а затим даље ка Бањици на једној, односно Бановом брду на другој страни.

* како би се избегли Славија и Улица краља Милана, пошто није извесно да ли ће бити затваран и Булевар краља Александра, као што је раније био случај, до центра града је могуће доћи и са доње стране из правца Звездаре, али проласком поред Вуковог споменика Рузвелтовом, па касније Улицом краљице Марије, Џорџа Вашингтона…

ЗАТВОРЕН И ДЕО НОВОГ БЕОГРАДА

Неће само Парада поноса данас затворити улице већ и бициклистичка трка на Новом Београду и то у периоду од 9.30 до 13.30. Због ње саобраћај неће функционисати у Булевару Николе Тесле, од Бранковог моста до Трешњиног цвета, а измене ће претрпети линије 15, 27Е, 35, 43, 60, 84, 704, 706 и 707.

Блиц

1 КОМЕНТАР

 1. Е, да се држава, са Председником АВ, овако бринула за безбедност
  радника који је погинуо на градилишту некадашње америчке амбасаде
  /РАТНИК СА КОШАРА/ и погинула два радника на градилишту “Београд на
  води“ , до погибија не би дошло.
  Али, ГЕЈЕВИ СУ ЕВРОПСКА ВРЕДНОСТ, а ГРАЂЕВИНСКИ РАДНИЦИ САМО –
  ПОТРОШНА РОБА, по оној народној “ЈЕДАН СЕ ОТЕГО, А ДРУГИ СЕ ПРОТЕГО“

  Драган Славнић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*