Данас дан „Д“ за Словенију и Хрватску

0

Данас је „дан Д“ за Словенију и Хрватску. Арбитражни суд у Хагу, како је најављено, саопштава коначну пресуду о граничном спору две земље у Пирансом заливу.

Док из Словеније поручују да нових преговора неће бити, хрватски државни врх тврди да их се та одлука не тиче и не обавезује званични Загреб.

Хрватска је, наиме, 2015. једногласном одлуком Сабора изашла из арбитражног спора због његове компромитације, а загребачки медији преносе да ће словеначки премијер Миро Церар данас присуствовати посебној седници парламентарног одбора за спољну политику, која ће, како се наводи, бити одржана у тзв. „глувој соби“, односно просторији технички заштићеној од могућег прислушкивања.

Просторија се, наводе, налази у подруму парламента у Љубљани. Тврди се и да у Словенији све више расте напетост, а политичку и медијску атмосферу описују као узаврелу уочи објављивања одлуке арбитражних судија.

Подсећа се и да је словеначки државни врх ову одлуку арбитражног суда последњих дана називао историјском, а данашњи дан пресудним за своју државу и поморску оријентацију Словеније, која очекује да ће арбитражом добити контакт с отвореним морем.

„Проглашење арбитражне пресуде биће ‘трећа преломна’ у животу наше младе државе. Прва је била кад се Словенија осамосталила пре 26 година, друга кад је 2004. године ушла у ЕУ и НАТО. Трећа ће се преломница догодити у четвртак, кад ће бити одређена наша ‘коначна граница’ с Хрватском“, рекао је за мариборску Вечер председник парламента Милан Брглез, професор на Факултету политичких наука у Љубљани и потпредседник странке премијера Церара, који слови за одличног познаваоца међународних односа.

Брглез је позвао грађане да сутра и касније не наседају на могуће, како је рекао, спинове и лажне вести које ће се ширити. Упозорио је да треба вероватни званичној одлуци арбитражног суда, словеначке владе и парламента.

Церар је пресуду ових дана у иступима за медије називао историјским догађајем за обе државе, али и „даном Д“ за Словенију.

Словенски медији данима интензивно извештавају о арбитражи, а Словеначка тв је најавила специјалне прилоге у прајм тајму везано за арбитражу и питање Пиранског залива, односно Савудријске вале. Јединствено мишљење званичне Љубљане је да пресуда арбитражног суда нема алтернативу.

Некадашњи стручњак за трговачко поморско право Марко Павлиха говори о могућности тужбе против Хрватске у случају непоступања по пресуди. Он је, наиме, за Словеначки радио изјавио да у имплементацији пресуде арбитара не очекује инциденте те каже да Словенија у првим данима након њене објаве мора деловати суздржано, истрајно користећи дипломатска, а не друга средства.

„Али, ако би Хрватска и даље одбијала сваку помисао да прихвати арбитражну пресуду, онда би Словенија као о крајњем средству требала размишљати о тужби против Хрватске пред судом Европске уније у Луксембургу“, сматра Павлиха.

Међу обичним грађанима, међутим, нема великог интересовања за пресуду, можда, и због тога што је време годишњих одмора који Словенци углавном проводе у Хрватској.

„Пацке“ из Немачке за Хрватску

Пошто званични Загреб не признаје одлуку о арбитражи, из Берлина им је данас поручено, преко Амбасаде у Загребу, да прихвате пресуду Арбитражног суда.

„Међународно арбитражно судство вредан је инструмент међународног права и игра важну улогу у решавању међудржавних спорова“, порука је Берлина.

У саопштењу се подсећа да су се у вези с једним билатералним питањем, Словенија и Хрватска заједно подвргнуле међународном арбитражном поступку споразумом од 4. новембра 2009.

Стога је, независно од садржаја одлуке, са становишта немачке владе важно начело међународног права да се одлуке арбитражних судова морају поштовати и да их стране морају применити.

„Очување интегритета међународног судства у заједничком је интересу свих држава. Државе чланице Еуропске уније у томе морају предњачити добрим примером“, порука је Берлина коју је саопштила немачка Амбасада у Загребу.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*