Danas nastavak postupka rehabilitacije Milana Nedića

0

Postupak pravne rehabilitacije predsednika kvislinške Vlade Srbije u Drugom svetskom ratu tokom okupacije Nemačke Milana Nedića nastavlja se danas u Višem sudu u Beogradu, svedočenjem istoričara Bojana Dimitrijevića.

Dimitrijević je na prethodnom ročištu rekao da Vlada Milana Nedića nije imala nikakva saznanja o tome šta se dešava sa Jevrejima koji su bili u logoru na Starom sajmištu, kao i da Jevreji nisu bili u nadležnosti Nedićeve vlade, već nemačkih snaga i da se ne može reći da je Nedićeva vlada pomagala, nego „samo vršila evidenciju Jevreja“.

Postupak rehabilitacije Nedića počeo je 7. decembra 2015, sedam godina pošto su zahtev za rehabilitaciju podneli Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Početak procesa rehabilitacije izazvao je velike polemike u javnosti – protivnici tvrde da se Srbija rehabilitacijom saradnika okupatora stavlja na stranu poraženih u ratu i obavlja reviziju istorije, dok drugi smatraju da je Nedića ubio komunistički režim i da je bez sudske odluke proglašen za kvislinga i ratnog zločinca.

Milan Nedić je zemlju napustio krajem 1945, ali je ubrzo uhapšen u Austriji i savezničke snage su ga izručile Jugoslaviji. Nije mu suđeno, jer se ubio skokom sa prozora istražnog zatvora.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

*