Данас почиње 4. београдска НАТО недеља

0

У Београду данас почиње дводневна међународна конференција у оквиру Четврте београдске НАТО недеље која ће, у организацији Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС), окупити реномиране међународне стручњаке.

У Београду данас почиње дводневна међународна конференција у оквиру Четврте београдске НАТО недеље која ће, у организацији Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС), окупити реномиране међународне стручњаке.

Теме скупа су природа будуће сарадње између НАТО и ЕУ, кључне одлуке НАТО самита у Варшави и импликације на Западни Балкан, однос трансатлантских партнера и Русије, примена Индивидуалног акционог плана партнерства између Србије и НАТО, усвојеног пре две године. . .

Биће то, каже директорка ЦЕАС Јелена Милић, до сада највећи скуп о НАТО у Србији.

Међу главним говорницима су шеф НАТО канцеларије за информације у Москви Роберт Пшел, заповедник америчке армије за Европу генерал Бенџамин Хоџис, директор Атлантског савета САД Валтер Слокомб, иначе високо рангирани у Пентагону за време Kлинтонове администрације, члан Атлантског савета.

Обратиће се и Стефано Стефанини, бивши амбасадор и стални представник Италије при НАТО, али и председница скупштинског одбора за европске интеграције Мариника Тепић, као и Никола Самарџић са Новог балканолошког института.

О односима Србије и НАТО говориће Горан Матић, в. д. директора Kанцеларија Савета за националну безбедност и заштиту тајних података Владе Републике Србије и Петер Суско, заменик амбасадора Словачке која је контакт Амбасада НАТО-а у Србији.

Пре неколико дана премијер Александар Вучић састао се у седишту НАТО са генералним секретаром организације Јенсом Столтенбергом. Премијер је истакао да није било притисака у правцу учлањења Србије у НАТО, а Столтенберг је рекао да НАТО поштује војну неутралност Србије и да жали због невиних жртава бомбардовања СРЈ.

Вучић је у изјави новинарима истакао да Алијанса поштује војну неутралност Србије, али и да је НАТО један од првих партнера наше земље када је реч о очувању мира и стабилности, што је предуслов даљег економског напретка Србије.

Србија са НАТО сарађује у различитим областима, од мировних операција, борбе против тероризма, мигрантске кризе и заједничких обука.

Та сарадња и њене предности нису у потребној мери предочене нашој јавности, оценила је раније за Тањуг директорка ЦЕАС, у сусрет београдској конференцији.

Добро је што се наставља „традиција“ да се премијер састаје са генералним секретаром НАТО, рекла је Милић, али и приметила да српска јавност нема довољно информација о односу насе државе са Алијансом, јер се та комуникација и њен значај, према њеним речима, „прикривају“.

Говорећи о темама конференције, Милић каже да ће бити речи и о главним закључцима недавно одржаног НАТО самита у Варшави, новој стратегији безбедности Европске уније и њеним импликацијама на регион Западног Балкана и Србије.

На конференцији учествују и амбасадори САД, ЕУ и Норвешке у Србији Kајл Скат, Мајкл Давенпорт и Арне Санес Бјорнстад, најавио је ЦЕАС.

 

 

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*