Данас почиње суђење које ће пратити читав свет

У Жупанијском суду у Сплиту ће почети суђење Драгану Васиљковићу које ће, судећи по акредитацијама, пратити новинари из целог света.

0

Васиљковић је оптужен за ратне злочине 1991. и 1993, а он ће се, како је потврдила адвокат Слађана Чанковић, поново изјаснити да се не осећа кривим.

С обзиром на то да је 10 година провео у притвору, уколико Савет за људска права УН-а тако одлучи, Васиљковић би могао бити пуштен да се брани са слободе.

Адвокати Слађана Чанковић из Загреба и Горан Цветић из Београда поднели су раније представку Комитету за људска права Уједињених нација против Аустралије и Хрватске.

У саопштењу адвоката Цветића наводи се да је представка поднета због нелегалности екстрадиције из Аустралије у Хрватску, као и због незаконитости десетогодишњег притвора у те две земље.

У представци се посебно истиче повреда права на слободу и сигурност личности, као и прекомерно трајање предпретресног притвора.

„Такође је истакнут и захтев за привремену меру којом се од Комитета тражи да обавести Хрватску да је неопходно да Васиљковићу омогући одбрану са слободе. Он је током августа имао срчаних проблема услед којих је хитно пребачен у болницу, где му је уграђен стент, а затим враћен у ћелију у сплитском затвору Билице“, наводи се у саопштењу.

Комитет за људска права УН је установљен Међународним пактом о грађанским и политицким правима и одлучује о представкама појединаца на сличан начин као Европски суд за људска права.

Комитет може да поступа по појединачним представкама у погледу оних чланица УН које су изричито признале ту надлежност. И Аустралија и Хрватска су то учиниле.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*