Данас се слави Свети Вукашин новомученик Јасеновачки и клепачки

0

Оваj православни Србин, Новомученик из Јасеновца, родом jе из херцеговачког села Клепци, коjе се налази на источноj обали Неретве, наспрам Чапљине, где jе раниjе била стара црква Светог Апостола Луке, с почетка 16. века, задужбина чувених српских православних црквоградитеља Храбрена-Милорадовића, а од 1857. године jе обновљена као црква Преображења Христовог, коjу су Хрвати 1992. године срушили до темеља, као и цело село Клепце.

Био jе родом од фамилиjе Мандрапа и звао се Вукашин. Треба да jе рођен негде краjем 19. века, наjвероватниjе у своме селу, али jе рано отишао и радио у Сараjеву, па га се зато преживели усташки геноцид над Србима од 1941. до 1945. године Клепчани мало сећаjу, док га се поjедини Срби у Сараjеву добро сећаjу. У Сараjеву jе породица Мандрапа била позната као побожна српска трговачка породица, блиско повезана са Старом Сараjевском црквом.
Када jе 1941. године дошла усташка злочиначка НДХ и по Сараjеву и широм Босне и Хрватске почело од стране Хрвата римокатолика, уз сарадњу и броjних муслимана, прогоњење, хватање, депортовање у логоре, бацање у jаме и убиjање православних Срба, Јевреjа и Цигана, Вукашин, коjи jе до тада често виђан у Староj Српскоj цркви Светог Арханђела у Сараjеву, склонио се у своjе село, али су хрватске усташе римокатолици и тамо дошли, побили му све у његовоj и другим кућама у Клепцима и суседним Пребиловцима, као и многе друге Србе у долини Неретве и по скоро читавоj Херцеговини, и тада буде ухваћен и Вукашин. Кажу да jе био на „неким шумским радовима“, али изгледа да се био склонио „у шуму“, тj. у неки од збегова српског народа, где су се прогоњени и убиjани Срби склањали да би сачували голи живот.
Из родне му Херцеговине одведен jе у Сараjево, а одатле 1942. године депортован у злогласни логор Јасеновац, заjедно са многим другим православним Србима. Ово одвођење потресно описуjе jедан од преживелих логораша, Жарко Видовић из Сараjева, чиjе сведочење доносимо у наставку) У Јасеновцу jе старац Вукашин, иако ниjе био много стар, но jе криjући се по шуми сав био зарастао у већ проседу браду, jануара 1943. године, погубљен од усташког кољача Жила Фригановића и то страдање jе описао доктор Недо Зец, такође jедан од преживелих Јасеновачких логораша, под насловом „Само ти, дете, ради своj посао“.
Усташки зликовац Фригановић, видећи Вукашина, постариjег сељака, како спокоjна лица и с неким недокучивим миром на лицу посматра страшно клање своjе православне сабраће, доведе га преко реда пред ископану jаму, где су од раног jутра клали и бацали невине жртве, те решен да му разбиjе таj мир и спокоjство, затражи од њега да викне „Живео Павелић“. Како Свети Вукашин ниjе ништа одговарао, него jе само мирно и спокоjно ћутао, убица му jе ножем секао jедно по jедно ухо и нос.
Када му jе мучитељ запретио да ће му и срце из груди извадити, ако не викне похвалу Павелићу, блажени Мученик Вукашин jе, мирно погледавши у мучитеља и кроз њега у Божjу неизмерност, полако и разговетно рекао: „Ради ти, диjете, своj посао“.
Оваj одговор и зрачећи небески мир са већ крвљу покропљеног лица Светог Новомученика разбеснео jе убицу, па му jе у бесу ископао очи, исекао срце, преклао му грло од уха до уха, и онда га ногама сjурио у jаму. Мучитељ убица jе затим полудио, и ово jе све испричао у логорскоj амбуланти доктору Неду Зецу, коjи jе ово касниjе и записао, и обjављено jе у збиркама сведочења преживелих логораша из Јасеновца.
Светог Мученика Вукашина сав благочестиви православни народ српски, жива и мученичка Црква Христова, поштуjу као Новомученика. Његова фреска поодавно jе насликана у Манастиру Светог Арханђела Гаврила у Земуну и такође у скиту Јован-До код Острога, а свети лик му jе насликан и међу Светитељима Захумско-Херцеговачке Епархиjе, коjу jе за прославу њене 780. годишњице урадио иконописац Александар Живадиновић, студент Академиjе СПЦ за конзервациjу и обнову.
На Светог Апостола и Јеванђелиста Јована, Свети Архиjереjски Сабор наше цркве свечано jе прославио Светог Вукашина заjедно са броjним другим новим Свештено- мученицима и Мученицима и у календар Светих Православне Цркве унео. У Манастиру Тврдошу насликана jе икона Светог Вукашина и спеван му jе Тропар.
Извор: jadovno.com

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*