Данас: Шешељ користи и судницу да прети Женама у црном

0

Лидер радикала вређао Сташу Зајовић речима: „Ово је требало удавити чим се родило“

„Држите се, не могу вам ништа!“, довикнуо је јуче Војислав Шешељ оптуженима чим је ушао ушао у судницу Специјалног суда у коме је требало да се одржи суђење за ратни злочин у Kравицама, где су српске полицијске снаге убиле 1.303 бошњачка цивила.

Претходно је Шешељ, са својом свитом од 20-ак људи, међу којима су биле Вјерица Радета и Наташа Јовановић, али и Немања Шаровић, баш као и претходних пута, давао изјаве за медије испред суда, оспоравајући оптужницу, те говорећи како злочина у хангару и око хангара у Kравицама није било. Искоритио је прилику да поново наведе како је геноцид у Сребреници измишљотина.

У судницу број 2, у део предвиђен за публику, Шешељ је ушао први и заузео место у првом реду. Поред њега је села Вјерица Радета, ту с десне стране у истом реду и Наташа Јовановић. Сви радикали су се сместили у првим редовима. За породице жртава и за медије места напред није било. Сели су позади. Почетак суђења је каснио, тако да је Шешељ искористио прилику да по ко зна који пут извређа Жене у црном и њихову представницу Сташу Зајовић.

– Оно је требало удавити чим се родило, рекао је Шешељ кроз осмех, а осмехом су ту његову „шалу“ дочекали и сви радикали. Kади Хотић из Удружења „Мајке енклаве Сребреница и Жепа“, која је у хангару изгубила брата, а у геноциди у Сребреници сина, мужа и још једног брата, представници Фонда за хуманитарно право, жртви која је преживела један од српских логора, Мурату Тахировићу, председнику Удружења жртава и сведока геноцида и новинарки Данаса ништа није било смешно.

Шешељ је потом викнуо: „Има ли ко из Жена у црном? Да их пресвучем у плаво“, а пошто у судници није било представника/ца ове невладине организације, новинарка Данаса је викнула да је она из Жена у црном, те су се сви радикали окренули ка њој. Шешељ је питао како се зове и када је она одговорила, лидер СРС је својим саборцима из странке рекао: „Упишите тамо, Јелена Диковић, па да је пребацимо у плаво“. Пошто је запазила да је и Шешељ обучен у плаву комбинацију, новинарка Данаса му је рекла да ће се „лепо слагати“ када они заврше с њом.

С обзиром да се полемика наставила, укључивањем и Kаде Хотић, дошао је највероватније шеф обезбеђења и замолио све у судници да се смире. Kада је Шешељ новинарки данаса рекао да има њене године одмах би започео нови рат, Kада Хотић му је добацила: „Где вам се савест“. Питала га је да ли ће ићи у Хаг на изрицање пресуде, а Шешељ јој је одговорио да неће, јер нема времена, додајући да их је све у Хагу „растурио“ и да је тај суд пресудио да он није злочинац.

Атмосфера у том делу суднице се смирила тек када је почело суђење. Иако је то обавезно, Шешељ и његове присталице никад не устају када у судницу улази судско веће. То је био и случај јуче, а Шешељ се окрненуо и рекао некима коју су ипак устали: „Шта устајете, па нисте ви оптужени“.

Ј. Д.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*