Данас тест из српског језика

0

У око 1.270 основних школа у Србији данас почиње завршни испит којим ће тачку на крај обавезног основног образовања ставити 71.661 осмак. Мали матуранти од од 9 до 11 часова решавају тест из српског језика, док их сутра и прекосутра, у исто време, очекују задаци из математике, односно с комбинованог теста, који тражи укупно знање стечено у осмолеци и састоји се из питања из биологије, историје, географије, физике и хемије. Поред поена које добијају на основу успеха оствареног у досадашњем школовању и бодова с пријемног испита, за уметничке и специјализоване средње школе, бодовање на малој матури биће пресудно за упис у средњу школу. Овогодишњи осмаци су и прва генерација којој следује нови начин бодовања на завршном испиту и којој је дата могућност да освоје више поена на њему.

Уместо ранијих 30 бодова, сада ће, на сва три теста, моћи да освоје максимално 40, а уместо 70 поена које је доносио резултат из претходног школовања, ђацима ће, на основу успеха, бити рачунато највише 60 бодова. Данашњи испити из матерњег језика, као и сутрашњи из математике максимално носе по 13 бодова, а комбиновани тест 14.

– Новост је и што ће на овогодишњој малој матури бити више питања отвореног типа, што значи да ђаци морају сами да напишу одговор, уместо да заокруже једну од понуђених опција – објаснио је за наш лист Александар Пајић, помоћник министра просвете за средње образовање и председник Комисије за упис у средње школе.

Младен Шарчевић, министар просвете, осмацима је упутио савет за успешно решавање управо ових задатака отвореног типа и нагласио да је ту „кључно размишљање и логично повезивање градива, а не бубање напамет”. Међу најчешћим грешкама које праве мали матуранти је она да на полагање мале матуре крену само са графитном или хемијском оловком, иако су им обе потребне, а догађа се чак и да их уопште и не понесу.

Весна Недељковић, помоћница министра просвете за предшколско и основно образовање, објашњава да је за актуелну школску годину састављено Стручно упутство с препорукама, забранама и обавезама приликом полагања завршног испита.

У њему је ученицима препоручено да још једанпут провере тачност својих личних података и успех у току школовања унет у базу података. У просторије у којима се полаже испит улазе према унапред утврђеним списковима истакнутим на видном месту у школи, а битно је да редни број ученика са списка одговара редном броју клупе у којој ће он седети. Недељковићева каже да сва три дана одржавања испита осмаци у школу треба да дођу у 8.15 часова.

Није им дозвољено да напуштају просторију у којој се полаже тест пре 9.45 часова и од 10.45 до 11.00 часова.

– Препоручљиво је да одговоре прво пишу графитном оловком, а тек на крају плавом хемијском, али да пазе на чињеницу да се оно што је написано само графитном оловком неће признавати. Када заврше решавање задатака, мали матуранти треба да подигну руку и позову дежурног наставника. Битно је да после предаје теста напусте просторију тако да не ремете рад других ученика – цитира део правила на завршном испиту Недељковићева и додаје да осмаци тестове решавају према правилима штампаним на њима и упутствима дежурних наставника.

На испит из математике понети:

• ђачку књижицу с овереном фотографијом и уписаним идентификационим

Бројем ученика

• графитну оловку

• плаву хемијску оловку

• гумицу

• лењир

• троугао

• шестар

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*