Данас у Бањалуци свечани дочек иконе Пресвете Богородице Тројеручице

Чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице биће свечано дочекана сутра у Бањалуци у Придворном храму Свете Тројице, потврђено је Срни у управи парохије бањалучке.

0

Свечани дочек чудотворне иконе која долази из манастира Хиландар на Светој Гори планиран је за 17.00 часова, а након читања акатиста Пресветој Богородици вјерници ће моћи да приступе цјеливању и миросању.

Чудотворна икона остаће у Храму Свете Тројице до вечерње службе у суботу, 29. октобра, а сваки дан од 8.00 до 18.00 часова читаће се акатист Пресветој Богородици и вјерницима ће бити омогућено да се поклоне и цјеливају икону.

Икона ће у недјељу, 30. октобра, бити изложена у манастиру Осовица код Српца, који је саграђен на темељима средњовјековног манастира, гдје ће бити служена Света архијерејска литургија, читање акатиста и освештан манастирски конак.

Чудотворна икона Пресвете Богородице Тројеручице била је у власништву Светог Јована Дамаскина, којем је, по наређењу калифа из Дамаска, била одсјечена рука, а када се Свети Јован молио пред иконом, спајајући одсјечену руку са тијелом, она му је зарасла.

Рука која је представљена на икони је зарасла Јованова рука.

Чудотворну икону је у манастир Хиландар донио Свети Сава.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*