Данас званично почео са радом аеродром Фрањо Туђман у Загребу, Аир Сербиа послала Теслу

0

Након више од 35.000 различитих тестирања новог терминала, укључујући и тестна слетања и полетања с путницима у последњих десетак дана, у уторак рано ујутро, у 5.50 сати, с новог загребачког терминала полетео је први авион у редовном саобраћају, из Загреба за Дубровник

Пребацивањем свих операција са старог на нови путнички терминал и полетањем и слетањем првих путничких авиона, званично је почело комерцијално пословање новог путничког терминала загребачког аеродрома Фрањо Туђман, који је тиме отворен за редован саобраћај.

Након више од 35.000 различитих тестирања новог терминала, укључујући и тестна слетања и полетања с путницима у последњих десетак дана, у уторак рано ујутро, у 5.50 сати, с новог загребачког терминала полетео је први авион у редовном саобраћају, из Загреба за Дубровник, хрватског превозника Kроација ерлајнс.

Уз њих ће на загребачки аеродром долазити авиони још 22 авиокомпаније, међу којима је и Kатар ервејс, чијим су летом у 6.30 из Дохе за Загреб и слетели први путници на нови терминал.

Око 8.30 сати слетео је и авион из Београда, српског авиопревозника Аир Сербиа, и то широкотрупни авион Ербас А330 назван по Николи Тесли, што је први пут да је један тако велики путнички авион слетео на загребачки аеродром.

Изградња новог терминала загребачког аеродрома трајала је три године и завршена је у предвиђеном року, и то је највећи инфраструктурни пројект у Хрватској у последњих десет година, у који је уложено око 300 милиона евра.

Иза инвестиције стоји конзорцијум Међународна зрачна лука Загреб (МЗЛЗ) која, након што је 2013. постала 30-годишњи концесионар, и управља тим аеродром, а чине га чланице Аеропортс де Парис Манагемент, Боуyгуес Батимент Интернатионал, Фонд Маргуерите, ИФЦ, ТАВ Аирпортс и Виадукт.

Нови терминал простире се на површини од 65.000 квадратних метара на четири етаже с препознатљивим таласастим кровом, а уз 30 шалтера за пријаву (цхецк-ин) и девет пролаза за безбедносни преглед путника, осам мостова за авионе и три стајалишта за мање авионе, сортирницу за пртљаг, угоститељске садржаје и продавнице, више од 1.000 паркинг места, простор за молитву и друге, загребачки аеродром први пут омогућава и директан улазак путника из зграде у авион.

Пројектован је за пет милиона путника у првој фази, с могућношћу повећања њиховог броја до осам милиона.

Погледајте видео:

 

Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*