Dane Čanković: Evroazija kao prirodna globalizacija sistema vrednosti

Izlaganje sa Međunarodne konferencije "Jugoistočna Evropa i evroazijski koncept saradnje" održane u Ruskom domu u Beogradu 24. marta 2017. godine. Tekst ima želju da ne dođe do mogućeg rata između islama i pravoslavlja, Turske i Rusije

0

Nikad nije bilo drugačije. Čovjek je kroz sva vremena pod uticajem dva izvora. U zavisnosti od njegovog napajanja stvara u suštini dvije vrste globalizacije i dva sistema vrijednosti.  Jedna globalizacija je materijalistička, svodi se na čovjeka pravila koji ima anesteziranu dušu i prividan doživljaj slobode. Druga globalizacija u osnovi ima duhovnu, religioznu, moralnu dimenziju i želju da se dosegne stvarna sloboda i smisao. One nisu prisutne isključivo homogeno na jednom geografskom području, mada je i to moguće, već su u stalnom međusobnom uticaju, pa i sukobu. Posljedica tog nadmetanja, sukoba, bez obzira na žrtve i stradanja, jeste napredak ljudskog društva u svakom smislu.

U ovom vremenu Rusija je pokazala želju, snagu, činjenice i argumente da ponudi alternativu u vođenju ljudskog društva. Rusiji možemo vjerovati da je dobronamjerna u toj ulozi, ne samo što ona ima najveću površinu, najviše prirodnih bogatstava, vojno je među najsnažnijima u svijetu, već što ima humanu ideologiju proizašlu iz vjere u Boga, u duhovnom je usponu, a njen doživljaj slobode podrazumijeva i slobodu drugima u smislu  -svoje volim, tuđe poštujem. Ovo zadnje rečeno jeste zlatna sredina između šoviniste koji nameće drugima svoj identitet i kosmopolite koji se dobrovoljno odriče svog identiteta i prihvata dominantni…

Ta alternativa ljudskom društvu nudi se ponajviše zemljama Evroazije i to kroz proces prirodne globalizacije. Ta prirodna globalizacija jeste ona, u kojoj narodi mogu sačuvati svoj nacionalni, vjerski i kulturni identitet, ostvariti mir u smislu vojne bezbijednosti i ekonomski napredak. Takva globalizacija mora da se zasniva na slobodi  kolektiviteta i pojedinca. Ona treba da stvara ambijent u kojem se sve podstiče na dobro, od duhovnog do materijalnog smisla, da odnjeguje dobrog čovjeka, koji svoj identitet voli a tuđi poštuje, koji pošteno radi, a njegova ličnost mu daje nadu i smisao.

Osnova uspjeha za Evroaziju, kao prirodnu globalizaciju, jeste savez pravoslavlja i islama, odnosno Rusije i Turske (podrazumijeva proces njenog izlaska iz NATO-a). To bi bila i snažna prepreka širenju materijalističke globalizacije čiji centar moći teži da osvoji čitav svijet. Zato bi bilo vrlo važno da na prostoru bivše Jugoslavije dođe do istorijskog dogovora između Srba i Bošnjaka – Muslimana. Njihovi dobri međusobni odnosi potrebni su iz više razloga. Prirodno je, da je bolje da imaju prijateljske nego neprijateljske odnose, njihovi dobri odnosi uklapaju se i podstiču stvaranje Evroazije kao prirodne globalizacije sistema vrijednosti, Srbi i Bošnjaci – Muslimani na ovim prostorima imaju zajednički korijen a i mentalitet im je gotovo isti. Pri tome ne želimo da umanjimo značaj i uticaj drugih članica takve globalizacije poput Kine i Indije.

Za ostvarivanje takve prirodne globalizacije, ako isključimo unutrašnje opasnosti koje proizilaze iz duhovne krize (anestezije), onda najveća opasnost za njeno ostvarivanje dolazi  od druge globalizacije koja se zasniva na materijalističkom poretku. Ta opasnost neće se ogledati u direktnom učešću njene žive sile protiv članica  prirodne globalizacije, već njenim  izazivanjem i podsticanjem sukoba između  mogućih članica prirodne globalizacije, po principu „zavadi pa vladaj“. U tom smislu najviše će se zloupotrebljavati vjerski identitet. Važno je da se članice druge globalizacije, samim tim što su članice ne doživljavaju kao neprijateljske već isključivo u slučaju njihovog neprijateljskog djelovanja prema članicama prirodne globalizacije.

Kako ne bi došlo do stvaranja jedne moćne globalizacije u dijelu Evrope i Azije na čelu sa Rusijom, centar moći koji predvodi drugu globalizaciju učiniće sve kako bi došlo do sukoba pravoslavlja i islama, odnosno do sukoba Rusije i Turske.  U tom smislu, nije isključeno da je i prijedlog britanske rezolucije o genocidu u Srebrenici u Savjetu bezbijednosti UN-a, imao za cilj raspirivanje tog procesa. Da je došlo do usvajanja takve rezolucije, Britanci bi  bošnjačkim – muslimanskim političarima dali takvu „municiju“ – argumentaciju da je Republika Srpska nastala na genocidu i da je kao takvu treba ukinuti. Bila bi to nepremostiva prepreka između Srba i Bošnjaka, a u širem smislu između, sa jedne strane Rusije i pravoslavlja, a sa druge strane Turske i islama. Zato Rusiji trebaju zahvaliti i Srbi i Bošnjaci.  Moguće, da je i obaranje ruskog  vojnog aviona, u turskom zračnom prostoru,  imao sličan cilj. Možda i podsticanje ogromnog broja migranata  da idu preko Balkana,  može se sagledavati u navedenom smislu.

Što se tiče Kine kao članice Evroazije, ona ima ogromne mogućnosti, ali i slabosti i opasnosti. Iako izuzetno moćna, ona ne može da predvodi Evroaziju jer nema suštinsku ideologiju, a i pojam slobode se u njoj drugačije doživljava u odnosu na pravoslavlje i islam. Moguće da je centar moći materijalističke globalizacije već odavno napravio strategiju razbijanja Kine kao države, i to na unutrašnjem planu, podsticanjem socijalnih razlika i sukoba. Isto će raditi  na etničkim sukobima, (pet etno grupa). Na spoljnom planu to će značiti da će spomenuti centar moći stvoriti okolnosti u kojima će Kina morati ući u sukob sa svojim susjedima.

Indija, iako moćna i zanimljiva zemlja, neće u tom skladu moći igrati veoma važnu ulogu u Evroaziji, ponajviše zbog toga što je značajno kontroliše Britanija, kao i zbog mentaliteta indijskog naroda.

Ukoliko centar moći, koji hoće da zagospodari svijetom materijalističkom globalizacijom, uspije da objedini islam i usmjeri ga na pravoslavlje pa i na cijelo hrišćanstvo, biće to katastrofa i za islam i za hrišćanstvo.

Na kraju da zaključim. Antireligiozni svjetski centar moći želi da politikom „zavadi pa vladaj“ izazove sukobe i svako zlo ovog svijeta, kako bi onaj, koji je bio „po strani“, pilatovski oprao ruke, od napaćenog svjetskog stanovništva bio pozvan da njim zagospodari… U tom smislu, možda se može i tumačiti  neočekivana pobjeda Trampa za predsjednika SAD, koji predstavlja  religioznu struju… i koji će od spomenutog antireligioznog centra moći biti  gurnut  u svjetske sukobe…

Rusija je svjesna opasnosti koja joj prijeti i to od centra moći koji hoće da stavi pod svoju kontrolu i prirodna bogatstva Rusije. Zbog toga se i uvode sankcije Rusiji, u svijetu se proizvodi mržnja prema njoj i pokušava se izolovati… I zato Rusiji treba vjerovati, jer braneći sebe,  brani i one koji žele slobodno, pravedno i humanističko društvo, ne iz gordosti čovjekove, već iz ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Za dobrobit čitavog čovječanstva važno bi bilo  da Rusija uspije u navedenoj ulozi koja je i od istorijskog značaja. Zato one države i narodi koji žele dobro i sebi i drugima, treba da je podrže i zajedno s njom učestvuju u ostvarivanju prirodne globalizacije. Što se tiče  našeg regiona, u tom smislu, potrebno je što više raditi  na poboljšanju bošnjačko-srpskih odnosa, koje bi dovelo do istorijskog dogovora na dobrobit i jednih i drugih.

Dane ČANKOVIĆ, SNP-Izbor je naš

POSTAVI ODGOVOR

*