Dane Čanković: Vreme je za novi ustav Republike Srpske!

0

Pravo na Srpsku i njen novi ustav

Pokret smatra da je dobra ideja da se donese novi ustav Republike Srpske koji bi bio naslonjen na Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Pravo na Srpsku, kao nešto što je dobro, ostvarili su srpski narod i njegovi političari, tako što su pokazali želju i snagu da 9. januara 1992. godine donesu Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine (kasnije Republika Srpska), a 28. februara iste godine donesen je i njen Ustav, ostvarena je i efektivna vlast na njenoj teritoriji. U ratu 1992-1995 zajedno sa vojskom Republike Srpske su je branili i odbranili.

Poslije potpisivanja Međunarodnog mirovnog ugovora u Dejtonu, kojim je nastala dejtonska BiH kao državna zajednica dva suverena politička entiteta (Bošnjačko-hrvatska federacija i Republika Srpska) nastupilo je političko nasilje i uzurpacija vlasti od strane visokih predstavnika, podržanih od dijela Međunarodne zajednice. Takvo ponašanje proizvelo je proces u kojem su se nelegitimno prenosila ovlaštenja sa entiteta na BiH, slabile su se Republika Srpska i Bošnjačko-hrvatska federacija a jačala je BiH.

Pokret je svjestan realnosti da sila stvara pravo, te da je izraženija pravda što je izraženija ravnoteža velikih sila. Ali, isto tako da pravo može proizaći iz velike želje i hrabrosti da se suprotstavi nepravednoj sili, tim prije, ako se tim pravom stvara nešto što je dobro.

Zato smatramo da je sazrelo vrijeme da političke stranke u Republici Srpskoj i njene institucije započnu javnu raspravu o promjeni ustava Republike Srpske. Novi ustav trebao bi se naslanjati na Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma, čime bi se mogle staviti van snage sve štetne i nametnute odluke visokog predstavnika.

Banja Luka, 01.12.2017.

Predsjednik

______

Čanković Dane

POSTAVI ODGOVOR

*