„DANI BEOGRADA U MOSKVI“: Naša prestonica na Gogoljevom prospektu

0

Promovisan „Bg kutak“ u centru Moskve, otvorene izložbe posvećene Nikoli Tesli i našoj prestonici. Na šetalištu u velikom parku izloženo je 60 panela
GRAĐANIMA ruske prestonice Beograd se u petak predstavio sa dve izložbe i projekcijom filma „Na mlečnom putu“ proslavljenog reditelja Emira Kusturice. U okviru manifestacije „Dani Beograda u Moskvi“ nedaleko od Kremlja održano je nekoliko predstava u „Beogradskom kutku“ koji je na moskovski pločnik preneo duh Skadarlije.

Promotivno lice srpske kulture, drugog festivalskog dana, bio je glumac Miloš Biković, koji je od 2011. godine veoma popularan u Rusiji. U Gogoljevom bulevaru predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević otvorio je izložbu fotografija sa motivima Beograda. Na šetalištu u velikom parku izloženo je 60 panela, na kojima su motivi iz istorije, ali i sadašnjeg doba.

Građani Rusije treba da se upoznaju sa našim gradom, da dobiju želju da ga posete – rekao je Biković, koga su Moskovljani opsedali da se slika sa njima.

U Kulturnom centru „Zil“ naredna tri dana Moskovljani mogu da pogledaju izložbu „Nikola Tesla – duh, delo i vizija“.

Po reakciji Moskovljana pokazalo se da je pun pogodak što su postavljeni štandovi Beograda u jednom od najprometnijih gradskih šetališta.

Na otvaranju „Beogradskog kutka“ nastupili su „Kosovski božuri“ Ivane Žigon, glumci i muzičari iz Skadarlije, kao i članovi KUD „Talija“.

– Kulture Srbije i Rusije su srodne. Slična nam je istorija. Možemo da napravimo paralelne kulturne vrednosti poput onih krajem 19. i počekom 20. veka. Značajno je da se sada veze opet ojačavaju, a naša kulturna bliskost je evidentna – rekao je Emir Kusturica posle projekcije njegovog filma u Kulturnom centru „Kosmos“.
VREDNA KNJIGA NA POKLON

GRADSKA sekretarka za kulturu Ivona Jevtić u ime Muzeja „Nikola Tesla“ i grada Beograda, predstavnicima grada Moskve poklonila je vrednu knjigu. U tom jedinstvenom delu sabrane su prepiske Nikole Tesle sa drugim naučnicima.

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*