Даница Грујичић: Протести – „Децо памет у главу“!

0

Претходних дана добија пуно порука и позива од младих, студената и њихових родитеља са питањем шта мислим о протестима да ли треба да идеу или не?! Kао неко ко нема обичај да ћути, имам потребу да се огласим пре свега као професор због младих и студената.
Видим да се многи хвале и говоре да су срећни зато што њихова и туђа деца претестују и шетају градом. Ја нисам, јер је то знак да ми старији нисмо ништа урадили за њих и да нисмо направили добру државу у којој ће они данас седети у читаоници и спремати се да преузимају озбиљна радна места после факултета која ће им омогућити држава. Али ми је драго што видим да постоје енергија и бунт код младих и да су спремни да се боре. И треба да се борите али за себе и свој статус у друштву јер на вама треба да опстане ова држава.
Не стижем пуно да пратим медије али видим и чујем да се појављују разне приче да иза протеста стоје разни, једни или други или трећи… Заиста не знам ко је покренуо протесте. Волела бих да су млади самоиницијативно. Мада се у нашој историји то није дешавало. Али кроз разговор са разним групама студената видим то њихово оправдано незадовољство и да им није битно више ни ко је ни због чега покренуо протесте они желе да искажу свој протест. Kао што ми је било мучно да слушам у предизборној кампањи да се гласаичима пребројавају зуби у зависности од тога за кога гласају или да се мери колика су елита, тако ми је сада мучно да слушам да децу плаћају ови или они. Можда је неко и плаћен можда и постоји неко ко свесно жели нешто, не пратим превише дневну страначку политику и препуцавања нити ме то занима. Али знам као професор да се већина тих младих буни јер осећају да су запостављени и да немају перспективе.
Оно што ме брине а још више нервира. То је злоупотреба оправдано незадовољства младих. Видим већ данима како разни политканти се утркују у подршкама младима и како гурају младе испред себе. Чак и срамно наручивање захтева као у кафани “тражите и ово и оно“. Имали сте господо прилику. Имали сте у претходних 27 година прилике да организујете свакодневне протесте и да тражите све то што сада гурате младима. Имали сте чак и ову кампању… Могли сте целу кампању да претворите у свакодневне протесте или да не учствујете на изборима који имају нефер услове. Нисте то учинили и сада се неки од вас јуначе и препуцавају преко леђа деце. А да не причамо да су неки од политичара који сада имају гомилу идеја како треба да се среди ово или оно имали прилику да среде то док су били на власти. Ако вам је стало до младих и деце оставите их на миру. Свака ваша подршка им више одмаже него што им помаже. Управо због вас их и назвиају да су плаћеници или шта већ. Не можете или нећете да разумете већина људи не излази на изборе у право јер већ 27 година гледа исте људе који из избора у изборе говоре како су нови и како ће они сада нешто да промене. Иако заиста желим да живим у држави у којој на изборе излази 100%.
МЛАДИ ИМАМ САМО ДВА САВЕТА ЗА ВАС:
1. БУДИТЕ СВОЈИ – Немојте да протестујете ни у чије име осим у своје. Будите гласоговорници своје генерације и проблема које вас муче. Да држава и ова власт обрате пажњу на вас. Знам шта вас мучи и кроз разговор са студентима а и свакодневно се сусрећем са тим проблемима у здравству. Што се ваш глас не чује, што немате перспективу, што рецимо студенти медицине већ на првој години уче немачки и спремају се да иду а тако је и на другим факултетима, што сте свакодневно засипани разним шундом и кичом који је почео да бује још деведесетих и достиже метастазу, и још гомила проблема. Немојте да вас усмеравају ови или они политичари, разне нво и сл. и да преко вас испуњавају своје неуспеле политичке каријере. Захвалите се свима на подршци и поручите не треба хвала ово је наша борба. Једино тако можете остати своји и да се глас чује. У сваком другом случају и компромису са било ким постаћете само инструмент и потрошиће важе жеље и енергију као и 91, 96, 2000… итд.
2. ОРГАНИЗУЈТЕ СЕ – Проћиће и ови протести, овако или онако. за 2 дана или 2 месеца… И шта ћете онда?! Опет све исто. Апатија и гунђање на интернету. Шта и да се сада поново распишу избори и поново ће људи имати да бирају углавном између политичара који се врте последњих 27 година. Ако не будете били спремни да наредних годину, две, пет радите на стварању својих организација, иницијатива и покрета као што сада имате енергије за протесте све ово ће бити узалудно. Оснивајте друштвене покрете, хуманитарне организације, пројекте, политичке организације и ви сами на својим локалима, факултетима и срединама бирајте своје узоре и најчасније људе за које желите да вас представљају. Морате бити истрајни и одлучни али и одговорни према друштву и држави које то није било према вама. А увек можете рачунати на много ваших професроа, јавних личности људи од угледа и знања, укључујући и мене.
Ваша проф. Дана.

 

 

Фејсбук Данице Грујичић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*