Danijel Igrec: „26 godina bastion si Srpstva, srećan ti rođendan Republiko Srpska!“

0

Pre 26 godina rođena je ideja.
Upaljena je iskra borbe za oslobođenje srpskog naroda, rođena je nada u svesrpsko ujedinjenje.

Pre 26 godina stvorena je Republika Srpska.
Pijemont Srpstva.

Suočeni sa sve agresivnijim pokušajima realizacije radikalne „Islamske deklaracije“ Alije Izetbegovića predstavnici srpskog naroda zapadno od Drine pribegli su te sudbonosne 1992. godine jedinom mogućem i opravdanom sredstvu – političkoj odbrani svog istorijskog i državnog prava na postojanje. Rezultat te odbrane bila je Deklaracija o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, čiji legitimitet je bio potvrđen i u narednim godinama, kada je srpski narod, najpre kroz vihor rata, a nakon toga i na diplomatskom parketu kroz Dejtonski sporazum uspeo da sačuva svoju mukom i nadljudskim podvizima stečenu slobodu.

U periodu koji je usledio Republika Srpska suočila se sa mnoštvom pokušaja svog tihog ukidanja i revizijom istorijskih činjenica. Koordinisanim spoljašnjim i unutrašnjim napadima kako od strane Zapada tako i kroz delovanje internih struktura, pre svega Ustavnog suda BiH i Visokog predstavnika, srpski entitet pretrpeo je ozbiljne udarce koji su za cilj imali dekompoziciju njenih državnih institucija i eroziju njenih izvornih dejtonskih ovlašćenja.

Počelo je sa antidejtonskom odlukom Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda, nastavilo se skandaloznim odlukama Visokog predstavnika o državnoj imovini i pokušajima nametanja antisrpske spoljne, unutrašnje i bezbednosne politike zvaničnoj Banjaluci, nemalim brojem pokušaja unutrašnje destabilizacije prilika podstrekivanjem obojene revolucije na ulicama Republike Srpske, preko pokušaja delegitimizacije srpskog entiteta na međunarodnom nivou britanskim predlogom Rezolucije o Srebrenici u UN, pa sve do zabrane proslave 9. januara, Dana RS, neuspelih pokušaja revizije presude Međunarodnog suda pravde o „genocidu“ u Srebrenici i najnovijih poziva za održavanjem nove međunarodne konferencije „Dejton 2“ čiji krajnji ishod bi trebao da bude razbijanje RS i njeno utapanje u centralističko-unitarističku islamsku BiH.

Ali urpkos svemu srpski narod uspeo je da sačuva svoj najsjajniji biser državnosti, svoju najblistaviju nacionalnu pobedu sa kraja 20. veka. Ona je danas jača nego ikad, ona „stoji postojano kano klisurina“ i ona je krenula putem obnove, putem pune afirmacije svoje državnosti i ići će do samog kraja tog puta, na kojoj je čeka najsvetlija pobeda – ujedinjenje sa maticom Srbijom!

„26 godina bastion si Srpstva, srećan ti rođendan Republiko Srpska!“

 

Mr Danijel Igrec

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*