Danijel Igrec: Bez saglasnosti Rusije nema održivog rešenja za KiM!

0

Beograd je zvanično uputio molbu ruskom državnom rukovodstvu da se Moskva još aktivnije angažuje u odbrani međunarodnog prava i podršci srpskim interesima kada je u pitanju očuvanje Kosova i Metohije.

Ovo Rusiji omogućava da ojača svoj diplomatski angažman na globalnom nivou u zastupanju srpskih državnih stavova o KiM i da u koordinaciji sa Beogradom podnosi inicijative pred svim međunarodnim telima i u okviru svih važnih međunarodnih institucija na čijoj agendi odlučivanja se nalazi i pitanje južne srpske pokrajine.

Moskva je bez sumnje pozvana da sa još većim legitimitetom i svim mogućim diplomatskim načinima i kanalima blokira nameru zapadne trojke (Britanija, Francuska, SAD) da se prorede sednice o KiM i ta tema skine sa dnevnog reda Ujedinjenih nacija (što bi, a to je najveći cilj Zapada, vodilo i ka ukidanju Rezolucije 1244).

Ovaj potez je već odavno trebao da bude povučen. Shvatanje da je samo Rusija uz Kinu u stanju da spreči svako po Srbiju i njene interese nepovoljno rešenje za KiM trebalo je da bude na umu svim vladajućim strukturama kada su donosile poteze vezane za KiM, a ponajviše je to shvatanje nedostajalo u trenucima kada je dolazilo do po Srbiju pogubnih i katastrofalnih poteza – u trenucima secesije Prištine, podnošenja pitanja Međunarodnom sudu pravde u Hagu kao i za vreme potpisivanja antiustavnih briselskih sporazuma.

Sledeći nužni potez srpske diplomatije (koja mora jednom za svagda u središte svog delovanja da postavi samo i isključivo srpski strateški interes, a ne interese evroatlantskih kolonizatora) je da uz pomoć Moskve i Pekinga traži što širu međunarodnu podršku za ponovnu internacionalizaciju srpskog pitanja na KiM i postepeno prebacivanje rešavanja kosovskog problema sa EU tamo gde mu je i mesto – na Ujedinjene nacije!

Ako ovog poteza nema u perspektivi delovanja srpske diplomatije onda je sve ostalo uzaludno.

 

Danijel Igrec

Patriot

POSTAVI ODGOVOR

*