Danijel Igrec: : Brisel – NATO pion u udaru na Rusiju

0

Evropska komisija ovih dana predstavila je predlog novog budžeta EU za period od 2021. do 2027. godine. Ono što kod ovog predloga privlači posebnu pažnju (i posebno zabrinjava) je obaveza evropskih institucija da u saradnji sa zemljama članicama Unije iz evropskih fondova izdvoje čak 6,5 milijardi evra za nadogradnju evropske putne i saobraćajne infrastrukture sa ciljem obezbeđivanja da ona bude prikladna za teška vojna vozila.

Pitanje je zašto?

Na ovom mestu želim da podsetim da je još krajem prošle godine NATO pakt zatražio od Brisela da se evropski putevi, mostovi i druga civilna infrastruktura prilagode povećanim vojnim potrebama u cilju suzbijanja navodne ruske agresije na Evropu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg istakao je tada da veruje da je revizija komandne strukture neophodna kako bi se sprečila navodna pretnja od Rusije. „Zato, u cilju „odvraćanja i kolektivne zaštite“, NATO želi da evropski putevi budu spremni za brzo preraspoređivanje tenkova, artiljerije i drugog teškog naoružanja i opreme“, poručio je ovaj rusofobični natovac.

Znači, postoji opravdana sumnja da se razlog za ovakvu strukturu budućeg budžeta EU između ostalog nalazi i u sveopštem planu NATO-a da učvrsti svoju ulogu u Evropi i preko institucionalnih i političkih mehanizama EU celokupnu infrastrukturu njenih država stavi u službu svoje imperijalističke politike opkoljavanja Rusije i miniranja potencijalnog geopolitičkog savezništva Moskve sa pojedinim evropskim zemljama.

Jer zbog čega bi Evropska komisija razmatrala modernizaciju svojih puteva kako bi oni bili posebno prilagođeni za upotrebu teških vojnih (!) tenkova ukoliko to ne bi bilo u uzročno-posledičnoj vezi ca ambicijama određenih neoliberalnih krugova unutar same EU koji poslednjih meseci uveliko podstiču grozničavu antirusku propagandu čiji predvodnici su London i Vašington?!

Nema nikakve sumnje da je najnoviji predlog evropskog budžeta samo paravan za nastavak intervencionističke politike Zapada u cilju neutralizacije Rusije kao svetske sile i još jedna potvrda vazalnog položaja koji EU ima u odnosu prema Americi i NATO paktu.

Danijel Igrec

Patriot

POSTAVI ODGOVOR

*