Danijel Igrec: Brisel traži formiranje ZSO u skladu sa „zakonima Kosova“

0

Priština najavljuje formiranje „Zajednice srpskih opština“ prema „Ustavu Kosova“.

Brisel traži formiranje ZSO u skladu sa „zakonima Kosova“.

Beograd ne prihvata ni stav EU ni tzv. Kosova i insistira na formiranju ZSO isključivo na osnovu Briselskog sporazuma.

Ko je u pravu?
Odgovor je: Niko!

Svi greše, svi se zalažu za nešto što je u suprotnosti sa srpskim ustavnim i međunarodnim pravom. Niko ne (sme da) pominje jedini relevantan okvir u ovoj situaciji, Rezoluciju SB UN 1244.

Za Srbiju u ovoj situaciji nisu i ne mogu da budu relevantni ni briselski sporazumi jer su oni pravno neobavezujući, a kamoli „Ustav i zakoni“ jedne odmetničke, pobunjeničke, separatističko-terorističke tvorevine!

Srpsko pitanje na KiM ne može se svesti isključivo na pitanje formiranja ZSO koja bi u svojstvu nekakve NVO delovala u pravnom okviru tzv. Kosova. Konačni cilj Srbije mora da bude obnova suvereniteta u čitavoj pokrajini, a formiranje ZSO samo prva etapa u tom procesu. Zato je neophodno da se odluka o samostalnom formiranju ZSO zasniva na državotvornim principima i ostane u okvirima mogućnosti koje pružaju Rezolucija 1244 i Ustav Srbije.

Nama nije potrebna ZSO kao gola NVO u okviru „Republike Kosovo“. Nama je potrebna obnova (Briselskim sporazumom raspuštenih) srpskih opštinskih struktura i povratak državnih (administrativnih, pravosudnih i bezbednosnih) institucija na KiM.

 

Danijel Igrec

PATRIOT

POSTAVI ODGOVOR

*