Данијел Игрец: Хоће ли се повући потпис са Бриселског споразума?!

0

Шеф српске дипломатије предлаже председнику државе да „повуче потпис“ са Бриселског споразума, порућујући да би то био једини прави одговор на континуирано нечињење Приштине и њено упорно одбијање да реализује ту једину бриселску „победу“ Београда, Заједницу српских општина.

„Ако они неће, нећемо ни ми нормализацију односа, враћамо све у претходно стање, враћамо српске институције на КиМ“, истиче Дачић.

Да је током протеклих петнаест година било државничке зрелости и стратешког приступа у спољној политици Србија данас не би ни била у ситуацији да размишља о „повлачењу потписа“ са Бриселског споразума, јер Бриселског споразума не би ни било. А последично томе не би ни било онолико по српске националне интересе погубних уступака које су Албанци добили са српске стране и због којих је Бриселски споразум потпуно оправдано могуће назвати једним од највећих пораза државе Србије.

Да није било петооктобарског пучистичког дивљања на улицама Београда и на крилима тог дивљања успостављене идеологије аутошовинизма која је на пиједестал спољне политике уместо очувања јединствености државе ставила „безалтернативни пут ка ЕУ“ не би ни било оних поражавајућих, по српску државност деструктивних потеза који су у годинама које су уследиле водили у слабљење српских позиција на КиМ.

Да није било политике „додворавања Западу по сваку цену“ не би ни било оваквих бриселских „победа“, не би ни било иначења Приштине и њених сталних и бесконачних условљавања, не би ни било повлачења српских државних институција са КиМ. Оне би остале тамо где им је и место – у јужној покрајини.

Зато повратак у претходно стање није и не може бити нешто „неприродно“ и супротно „нормализацији“. Напротив.
Присуство државе Србије на КиМ – само то је једино „нормално стање“, само то је једина прихватљива „нормализација односа“.

 

Мр Данијел Игрец

ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*