Данијел Игрец: И Српска и Косово

0

Са Запада и њему у потпуности оданог дела политичке сцене у Србији често стижу критике на рачун званичне државне политике када је у питању однос Београда према Републици Српској и Косову и Метохији.

Замерају нам што се као држава залажемо на очувању ове две српске територије па нам поручују како је „немогуће на једној страни тражити поштовање територијалног интегритета Србије на КиМ, а на другој нарушавати територијални интегритет суседне државе подршком Републици Српској“. Замерају нам јер смо „недоследни“. Замерају нам јер „нарушавамо принципе међународног права“.

Иако је Запад последњи који има право да држи придиге о политичкој доследности и непоштовању међународног поретка погледајмо ипак да ли је Србија заиста непринципијелна и недоследна када подржава и Косово и Српску и значи ли то да се од ње тражи да одабере: или подршка Српској, али заузврат прихватање независности Косова – или одбрана Косова али заузврат окретање леђа Бањалуци и препуштање српског народа западно од Дрине на милост и немилост унитариста из Сарајева?

Не, Србија није непринципијелна и Србија не мора (и не сме) да бира! Њени ставови како према Српској тако и према Косову засновани су управо на поштовању оног чије нарушавање јој Запад спочитава – на међународном праву и Повељи Уједињених нација.

Србија брани Косово и Метохију као свој саставни део јер јој то право (али и дужност) пружа Резолуција 1244 – акт универзалног и свеобавезујућег карактера.

Србија брани Републику Српску јер јој то право (али и дужност) пружа Дејтонски споразум, као највиши правни императив на територији Босне и Херцеговине.

Визура Косова и Метохије као српске покрајине са суштинском аутономијом значи доследност у примени, не у нарушавању међународног права.
Одбрана оригинарних дејтонских надлежности и подршка јачању државотворног капацитета Републике Српске значи доследност у примени Дејтонског споразума, а не непоштовање интегритета БиХ.

Зато очување Косова и подршка Српској не противрече једно другом – оба става српске државе свој легалитет и легитимитет црпе у елементарној дужности сваке државе – поштовању и примени међународног права.

Западу је боље да се угледа на Србију и у својим међународним односима заузме исти бона фиде принцип – принцип имплементације међународних норми, које је сам својевремено стварао и прихватао. Да за промену уместо недоследности примени принцип доследности у својој политици.

Данијел Игрец

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*