Данијел Игрец: „Како победити непријатеља?“

0

Крајем деведесетих година прошлог века „сиву еминенцију“ америчке интервенционистичке политике, идеолошког оца америчких јастребова, Збигњева Бжежинског, новинари су замолили да прокоментарише како су САД успеле да победе у Хладном рату и освоје позицију светског хегемона и највеће планетарне силе.

Уследио је његов одговор у тексту под називом „Како победити непријатеља“:

„Све од краја Другог светског рата и убрзаног процеса глобализације света пресудну улогу у постизању глобалне доминације више немају, како то многи и даље погрешно мисле, војна средства. У ситуацији када имате земље са статусом нуклеарне силе сваки глобални рат неминовно води у нуклеарну катастрофу и елиминацију свих учесника.

Због тога пресудну улогу у стицању позиције светског хегемона имала су (и имаће) невојна средства – политичка виталност, идеолошка флескибилност, економски динамизам и култура. То су били одлучујући фактори који су допринели америчкој победи и поразу политички, идеолошки и економски ригидног „евроазијског непријатеља“, Совјетског савеза.“

Ако ово правило применимо у светлу најновије геополитичке ситуације у свету видећемо да је позиција ригидног Совјетског савеза данас припала управо хладноратовском „победнику“ – Сједињеним Америчким Државама и њеним интересима подређеним европским „савезницима“.

Политичка виталност, идеолошка флескибилност, економски динамизам и култура данас су на страни оних земаља и њиховом међусобном сарадњом створених регионалних и глобалних савеза који су весници новог, мултиполарног светског поретка – Русије, Кине, Индије, Бразила, Ирана, Евроазијске економске уније, БРИКС-а, ОДКБ-ја и ШОС-а.

Нефункционална и истрошена концепција неолибералне демократије, на којој су грађени концепти англо-америчке непобедивости, културе вестернизације и западне цивилизацијске „супериорности“ увелико постају ствар прошлости, а са њиховим слабљењем до изражаја долази и сва неодрживост једнополарног устројства света и фашистичког концепта „Новог светског поретка“.

Бжежински је био у праву када је пред своју смрт тешка срца признао да су Русија и Кина „на путу да Америку скину са трона глобалне суперсиле“, а свет ослободе њених ланаца вазалства и окупације.

Тај тренутак се ближи…

Данијел Игрец

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*