Danijel Igrec: OBJEKTI SPC NA KOSOVU MORAJU OSTATI U ISKLJUČIVOJ NADLEŽNOSTI SRBIJE

0

 

Kako izveštavaju pojedini mediji Beograd će u narednim rundama tzv. briselskog dijaloga otvoriti pitanje statusa SPC i njene imovine gde će, kako se navodi, „zahtevati priznanje položaja SPC na Kosovu i tražiti neograničenu zaštitu za srpske crkve i manastire.“

Nema nikakve sumnje da je tema zaštite prava i imovine jedne od najznačajnijih institucija srpskog naroda u južnoj pokrajini od suštinskog značaja koja je već odavno morala da se nađe među prioritetima razgovora sa kosovskim Albancima. Međutim, ključno pitanje je – na kakvom to institucionalnom i pravnom modelu zaštite mora da insistira zvanični Beograd?

Srbija mora za SPC da traži onaj model zaštite koji određuju sledeće tri kategorije – Rezolucija 1244, državni i nacionalni interes i interes Crkve kao subjekta prava i titulara više stotina hiljada hektara zemljišta na KiM.

Za Srbiju treba a priori da bude neprihvatljiv svaki onaj model koji podrazumeva uspostavljanje posebnog odnosa između SPC i samoproglašenih kosovskih institucija jer svaki takav odnos implicira priznanje legitimiteta i legaliteta separatističkom pravnom poretku na KiM.

Srpska Crkva kao subjekat prava i obaveza ne može i ne sme da deluje unutar secesionističkog i nepriznatog kosovskog sistema, a svako aminovanje takvog modela zaštite od strane zvaničnog Beograda moglo bi Prištini i njenim nalogodavcima da posluži kao argument da je Srbija priznala suverenitet tzv. Republike Kosovo. Pritom, takav model sasvim sigurno ostao bi samo mrtvo slovo na papiru; on nikada ne bi ni zaživeo u praksi jer je nerealno očekivati da će oni koji su oskrnavili i porušili najveći broj srpskih verskih i kulturnih spomenika na KiM sada objektima SPC u okviru svog „državnog poretka“ nuditi adekvatnu pomoć i zaštitu.

Jedini održiv i prihvatljiv model uređenja položaja SPC koji će ujedno zadovoljiti kako interese Crkve tako i državne i nacionalne interese Srbije je onaj koji će garantovati direktnu kontrolu Beograda nad verskim i kulturnim obeležjima srpskog naroda i obezbediti da zaštita crkava i manastira bude u isključivoj nadležnosti države Srbije. Rezolucija 1244 Srbiji pruža jasan mehanizam za ostvarenje tog plana priznavajući joj pravo da određeni broj njenih policijskih i bezbednosnih snaga bude radi obezbeđivanja sigurnosti stalno prisutan na lokalitetima srpskih crkava i manastira.

Naša obaveza je da na svaki način izbegnemo potpisivanje bilo kakvog sporazuma i uspostavljanje direktnih kontakata između SPC i kvaziinsitucija u Prištini po tzv. vatikanskom ili svetogorskom modelu jer to vodi priznavanju tzv. Kosova.

Zbog srpskih crkava i manastira Kosovo i Metohija su područje od posebnog istorijskog, verskog i kulturnog značaja za srpski narod. Ukoliko nam kontrolu nad njima preotme Priština sve što je vekovima bilo srpsko preko noći postaće albansko i „kosovsko“.

Mr. Danijel Igrec

PATRIOT

 

POSTAVI ODGOVOR

*